Мобилно меню

4.9540229885057 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (87 Votes)

04102022 vivl 2„Различните прояви на психологическо и физическо насилие над жените се смятат за абсолютно неприемливи и осъдителни от Св. Писание, църковната ни традиция и християнския морал като цяло. Това е така, защото е невъзможно насилието да съжителства с любовта, тъй като в насилието се крият злобата, егоизмът, сянката на смъртта, а в любовта – небесната светлина, смирението, радостта и Божият мир“, заяви Атинският архиепископ Йероним в словото си при представянето на сборника Жените в сянката на насилието. Пастирската отговорност и перспективата на религиите.

Събитието се състоя в заседателната зала на Св. Синод на Гръцката църква и беше предавано на живо по интернет.

В приветствието си архиеп. Йероним разказа, че тази книга е плод от работата на първата по рода си конференция на Св. Синод на Гръцката църква, организирана специално за митрополиите в Тракия. Тя е била организирана съвместно с Министерството на образованието и религиозните въпроси през 2018 г. в Александруполи. В нея са взели участие повече от сто души, християни и мюсюлмани, които са представили отношението на двете монотеистични религии към този голям социален проблем. Те са обсъдили начините, които религиозното мислене предлага за справяне с домашното насилие, а и не само с него.

04102022 vivl 4„Човек, който използва насилие срещу ближния си, не е движен от любовта и свободата на Бога, а от омраза, желание да експлоатира другия и безнаказаност. Затова нека допринесем с всички сили за ефективното противопоставяне на насилието, което е срам за културата, обезчовечава човека, премахва уважението и достойнството и в крайна сметка се бори срещу самия живот“, завърши словото си архиепископът.

Гръцката църква възприема усилията за предотвратяване на домашното насилие срещу жени и деца като основни в пастирското си дело и има многобройни инициативи по този проблем. Поддържа телефонна линия за информация, осведомяване и насочване при такива инциденти. Публикуват се информационни материали, провеждат се семинари за обучение на катехизатори, работни срещи и научни конференции с участие на специалисти от различни области – правоохранителни, юристи, социални работници, психолози, духовници.

Източник и снимки: Ортодоксия.инфо


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8cyw3 

Разпространяване на статията: