Мобилно меню

4.7894736842105 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (19 Votes)

pxhРимският папа Франциск изяви желание скоро да пътува до Русия и Украйна. Той потвърди това в интервю пред агенция „Ройтерс“, като заяви, че е възможно да посети Москва и Киев след пътуването си до Канада, планирано за периода 24-30 юли. „Първото нещо, което ще направя, е да отида в Русия и да се опитам да помогна по някакъв начин. Но ще се радвам да посетя и двете столици“.

Папата обясни също, че първото искане на Ватикана за пътуване до Москва е било отправено преди няколко месеца, но е било отхвърлено от руската страна. Според Франциск тогава не е бил подходящият момент, но сега нещата са променени. С Москва са били проведени допълнителни разговори за евентуална визита, „защото си помислих, че руският президент може да ми предостави дори само малък прозорец, за да послужа на каузата на мира…“, казва папата в 90-минутно интервю.

Според Франциск е осъществен контакт между държавния секретар на Ватикана, кард. Пиетро Паролин, и руския външен министър Сергей Лавров. Ако посещението се осъществи, това ще бъде първото пътуване на папа до Москва в историята. Във Ватикана обаче също така има опасения, че подобна визита може да бъде използвана от Кремъл като инструмент за пропаганда.

Още в началото на войната на Русия в Украйна руските власти дадоха да се разбере, че смятат визита на папата в Киев за неприемлива, защото тя „би била ясен знак на подкрепа за Украйна“. Тогава украинският посланик във Ватикана заяви, че се надява такава все пак да бъде осъществена.

Намерението на папата да посети Москва и да се срещне с Владимир Путин и патр. Кирил влиза в противоречие с изявлението само преди няколко дни на кард. Курт Кох, председател на Папския съвет за насърчаване на християнското единство, за авторитетното римокатолическо издание „Tagespost“. Според него среща между двамата e неприемлива и ще навреди на папата:

„Ако една нова среща на папата и патриарха се състои в момент, когато все още се водят военни действия, и патр. Кирил се придържа към несъстоятелното си оправдание на войната, тя би била изложена на сериозни превратни тълкувания. Защото това може да бъде разбрано погрешно като подкрепа на папата за позицията на патриарха, а това би накърнило моралния авторитет на папата“. Влиятелният кардинал заяви, че е благодарен на папа Франциск за това, че е отменил срещата с патр. Кирил в Йерусалим, планирана за средата на юни.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/8ykdr 

Разпространяване на статията: