Мобилно меню

3.75 1 1 1 1 1 Rating 3.75 (4 Votes)
1_87.jpgОбучението по православна религия, изповядвана от повече от 90% от гръцкото население, което до този момент беше задължително в училищата в страната, вече ще бъде факултативно, съобщи гръцкото министерство на образованието и вероизповеданията. С този акт правителството се съобразява с решение на Европейския съд, който постановява, че молбата за освобождаване от предмета е личен въпрос, по който не се дължат обяснения.

Министерството разрешава на родителите на учениците в началните и средните училища, които идват от други страни, да искат от ръководството на училището да не присъстват в часовете по религия, без да са длъжни да изтъкват мотивите си за това или да разкриват религията си. До този момент родителите на учениците, които не искаха децата им да посещават часовете по религия, трябваше да декларират вероизповеданието си, ако не са православни. Повече от 10% от гръцкото население, което е общо 11 милиона души, са имигранти, повечето от които са дошли от Албания и другите страни от Източна Европа.

Очаква се Св. Синод на Гръцката църква да излезе със становище относно решението на Гръцкото министерство на образованието и религиите.

Заб. ред. Извиняваме се на нашите читатели за неточното заглавие на новината в първоначалния й вид. Факултативното изучаване на религия в гръцкото училище е валидно за всички ученици, а не само за неправославните емигранти в страната.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33kru 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]