Мобилно меню

4.875 1 1 1 1 1 Rating 4.88 (24 Votes)
1_23.gifПо покана на манастирския събор на българската светогорска обител “Св. великомъченик Георги - Зограф” през миналата седмица там бе на посещение Неврокопският митрополит Натанаил, който е и представител на манастира в България. За празника на светите първовърховни апостоли Петър и Павел (12 юли по стар стил) архиереят оглави всенощното бдение и посвети във велика монашеска схима зографския монах Атанасий, научи Двери.Бг. На светата литургия той ръкоположи схимонах Атанасий в дяконски чин.

Схийеродякон Атанасий (с мирско име Антон Въжаров) е родом от с. Божурище, сега квартал на София. Завършил е паралелния курс на Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”, както и Философския факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”. В началото на 90-те години потърсил духовно ръководство от тогавашния софийски викариен епископ Крупнишки Натанаил (сега Неврокопски митрополит). Работил и като доброволен сътрудник в “Църковен вестник”, когато синодната сграда била завзета от разколниците и редакцията се помещавала в една стаичка на втория етаж в Софийска митрополия, разказаха свидетели на онези бурни събития. После станал послушник в Кокалянския манастир “Св. архангел Михаил” край София, откъдето заминал на послушание в Зографския манастир в края на 90-те години. Там преминал успешно ново послушничество и бил постриган за монах с името на основателя на общежитийното монашество в Света Гора – св. Атанасий Атонски.

О. Атанасий минавал за един от най-начетените зографски братя, бил е секретар на манастира и негов представител в светогорското управление в Карея. Превеждал и редактирал издания на подвижническа книжнина на български език. А след смъртта на дългогодишния библиотекар схийеромонах Пахомий монах Атанасий заедно с йеродякон Пимен е назначен за библиотекар в богатата манастирска библиотека.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33khy 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]