Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)
1_45.jpgСв. Синод на Гръцката църква се обърна към Министерството на правосъдието в Гърция с молба да позволи създаването на специален затвор за свещеници и монаси в манастир в Пелопонес. Искането е по повод скорошното потвърждаване на присъдата на бившия митрополит на Атика Пантелеймон, който беше осъден на 5 години ефективно лишаване от свобода и е засега в затвора "Коридалос" край Атина за присвояване на средства в големи размери от женския манастир "Св. Ефрем" недалече от Атина. Висшите йерарси се позовават на 57-и член от устава на Гръцката църква, който предвижда възможността за създаването на "места за вразумление" на осъдени клирици. Така, според молбата, осъдените на лишаване от свобода ще могат да изтърпят наказанието си в "църковна среда" и ще могат да изпълняват църковните си задължения. Режимът в манастира ще бъде определян от Министерството на правосъдието. Ако молбата на Св. Синод бъде удовлетворена, там ще бъде прехвърлен б. митр. Пантелеймон, както и други клирици. Предложението е за планинския манастир "Ано Диврис" в митрополията Илия в Северозападен Пелопонес, който е мъжки манастир от 17 век и към настоящия момент е обитаван от 7 монаси. Любопитно е, че той носи името "Хрисопиги" ("златен извор"), което е било заимствано при създаването на прословутото братство "Панагия Хрисопиги" край Атина, от чиито редица произхождат много висши йерарси, включително и покойният архиеп. Христодул.

Бившият митрополит Пантелеймон, който понастоящем се намира в килия в затвора "Коридалос", според негови близки бил "в крайно тежко психическо състояние". Той заявил, че "ако остане тук, ще умре". Някога всемогъщият йерарх обитавал сега специалните килии, предвидени за политически затворници от времето на диктатурата, в които имало екстри като телевизор и хладилник. Той нямал досег с останалите затворници и му се позволявали кратки разходки, както и телефонни разговори.

Синодални архиереи коментирали, че подобни грижи Св. Синод е трябвало да прояви и за по-обикновените клирици, осъдени на лишаване от свобода. В същото време остри са критиките срещу забавянето на решението на църковния съд по случая с бившия митрополит на Атика Пантелеймон.

в. "Катимерини"


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33khf 

Разпространяване на статията: