Мобилно меню

1.8 1 1 1 1 1 Rating 1.80 (5 Votes)
1_52.jpgВ организацията “Комунистите на Петербург и Ленинградска област” продължава недоумението по повод рязката негативна реакция на представители на Руската православна църква във връзка с  предложението на левите сили за канонизацията на Сталин.

През миналата седмица петербургските комунисти заявиха намерението си да се обърнат към РПЦ с молба за започване процедура по канонизацията на Сталин – като обединител на руските земи, победител на вражеските нашественици, създател на един приемлив социален минимум за всички, подвижник и баща на народите.

Началникът на прес-службата на Московската патриаршия свещеник Владимир Вигилянски е нарекъл предложението “чудовищно” и е припомнил страданията на руските вярващи по времето на режима на Сталин.

В последвалото комюнике на комунистите се казва, че РПЦ вече е оценила дейността на Сталин като еднозначно положителна в заявленията си от периода 1940-1950 г. и затова настоява за извинение и обяснение на провокативните и оскърбителни за руския народ оценки за живота на Сталин, направени от о. Владимир. В подкрепа на твърдението си комунистите цитират приветственото послание на РПЦ към Сталин от 21 декември 1949 г. по повод 70-я рожден ден на вожда на народите. В него се казва: “...и сега, чувствайки на всяка крачка в своя църковен и граждански живот благите резултати на Вашето мъдро държавно ръководство, ние не можем да скрием своите чувства и от името на РПЦ поднасяме на Вас, драги Йосиф Висарионович, в деня на Вашата 70 годишнина дълбока признателност...”

В комюникето комунистите също така настояват РПЦ да прекрати започнатата в последно време антикомунистическа кампания, тъй като това можело да доведе до разкол вътре в Църквата, понеже тази кампания на РПЦ се възприемала с огромно съжаление както от невярващите, така и от вярващите комунисти и поради това принася полза само на псевдорелигиите и антируските изповедания.

Интерфакс


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33khc 

Разпространяване на статията: