Мобилно меню

4.7910447761194 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (67 Votes)

Screenshot 2019 10 19 Έγινε η μνημόνευση του Ουκρανίας από Βαρθολομαίο Ιερώνυμο ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ INFOДнес в историческия ранновизантийски храм „Св. Богородица Неръкотворна“ в Солун Вселенският патриарх Вартоломей съслужи с Атинския архиепископ Йероним. Богослужението се очакваше със засилен интерес, тъй като на него за първи път след решението на Гръцката Йерархия (върховния управленски орган на Гръцката църква) от 12 октомври за признаване на автокефалната Православна църква в Украйна трябваше  да прозвучи името на нейния предстоятел Киевския митр. Епифаний. Още тогава беше съобщено, че това ще стане по време на съслужението на Атинския архиепископ Йероним с патриарх Вартоломей в Солун, 19 октомври.

Преди Великия вход архидяконът прочете имената на всички предстоятели на автокефалните православни църкви, като на последно място в диптиха прозвуча името на Киевския митрополит Епифаний.

В словото си след богослужението патриарх Вартоломей благодари на Атинския архиепископ, че е включил името на Киевския митр. Епифаний в диптиха на Гръцката църква. По отношение на украинския църковен въпрос патриарх Вартоломей заяви, че „е намерено едно справедливо решение на дългогодишен проблем, който държеше несправедливо милиони хора в оковите на схизмата“. „Тази рана беше излекувана според дадените ѝ правомощия от Великата Църква на Константинопол, а всички негативни събития след това не са в ни най-малка степен нейна вина, защото тя призова всички към единство. Ние очакваме посещението на митрополит Епифаний и в този град, за да видят нашите братя в Украйна, че гърците, от които те са приели вярата и просветата, отново ги прегръщат като истински братя, оправдани и опростени в Светия Дух, връщайки се от схизмата в светата Църква, за да пребивават в единение и любов с нас“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhwfu 

Разпространяване на статията: