Мобилно меню

4.68 1 1 1 1 1 Rating 4.68 (50 Votes)

2019 10 16 1614Храмът „Свети Дух“ на Българската задокеанска епархия, който се намира в Стърлинг хайтс, щата Мичиган, САЩ, е петият, който чества своя столетен юбилей .

Първата църква, която празнува стогодишнина през 2007 г., беше „Света Троица“ в Медисон, Илинойс, втората – „Св. Благовещение“ в Стилтон, Пенсилвания, през 2009 г., третата – „Св. Кирил и Методий“ в Торонто, Канада, през 2010 г., четвъртата – „Св. Стефан“ в Индианаполис, Индиана, през 2015 г. и сега празнува петата църква – „Свети Дух“ в Стърлинг хайтс, Мичиган, построена през 1919 г.

В настоящата година възпоменаваме и 80-годишнината на Българската епархия, регистрирана в щата Ню Йорк през 1939 г. от първия ни епархийски архиерей – епископ и после митрополит Андрей.

IMG 1783Интересно ще бъде за многочтимите читатели на Двери.бг да знаят, че църквата „Свети Дух“ стана неразделен член на епархията ни през 2006 г., когато членовете ѝ, от карпато-руски произход, единодушно ни помолиха да уважим каноничното им отпустително благословение на руския задграничен епархийски архиерей, за да преминат към нас като славяноговорящи православни. А ние като стриктни изпълнители на мисионерските ни задължения в Америка и Канада ги приехме с мир и братска любов. И, разбира се, не съжаляваме, защото православната църква „Свети Дух“ се оказа за пример и въодушевление на българските ни църковни общини в епархията.

Заедно чествахме 90-годишнината им преди 10 години, когато всесърдечно помолиха нашия покоен вече патриарх Максим (миро да капе на гроба му!) за неговия благослов и до днес пазят спомена за него като изряден светител на една от най-старите и стриктни православни църкви в света.

IMG 1822Тази година на стогодишнината отново настояха да имат писменото благословение и поздравление и на сегашния ни патриарх Неофит, чийто портрет е на видно място в притвора на храма. Така сега в приветствието му на първа страница на юбилейната възпоменателна книга по повод стогодишнината между другото четем: „Възрадвахме се, когато получихме поканата чрез епархийския ви архиерей да имате и нашето патриаршеско поздравление по повод 100-годишнината от основаването на енорийската ви църква „Свети Дух“... Изразяваме ви също нашата всесърдечна признателност и похвала, ... че православната ви църква „Свети Дух“ в наши дни е жива и активна както в духовно, така и в материално благолепие.

Утешаваме се, че живеете в Америка във всяко благочестие и чистота и вярвате „в един Бог Отец, ... в един Господ Иисус Христос, и в Светия Дух, ... Комуто се покланяме и Го славим наравно с Отца и Сина“ (из Символа на вярата). Молим се през следващото столетие да можете да изследвате с Божия Дух всичко, защото сте духовни и имате ум Христов (1 Кор. 2:14-16). Благословена 100-годишнина!“.

Като епархийски митрополит и аз със задоволство поздравих всички, с които работим и служим заедно вече 14-а година. Всички енориаши са доволни от живота и служението на енорийския им свещеник отец архимандрит Григорий, когото  благослових като техен енорийски свещеник, знаещ църковно-славянския език, и с радост ги насърчих, че техните успехи за бъдещето на поколенията след нас в енорията на „Свети Дух“ и епархията, както и за спасението на душите ни, са утеха и за моето сърце.

IMG 1846Изненада на стогодишното ни тържество беше споделянето на о. Григорий, че имаме българска група от около 60 семейства, които се черкуват в нашата църква „Свети Дух“, молят за св. Литургия на български език в съботите. Храним надежда, че когато се пенсионира о. Григорий, може да имаме свещеник-българин, говорещ двата езика, който да обслужва духовните нужди на всички в неделния ден.

Същата група за събота след вечернята беше изготвила специална програма в чест на годишнината и гостуването на митрополита с участието на българското училище, българския танцов състав от учениците с българска музика и българския ястия, домашно приготвени. Отец Григорий помоли да бъдат поздравени на български език.

Като отговор на моето предизвикателство и покана да ни покажат какво учат в българското училище, учители и ученици не спряха цяла вечер в български носии с песни, хора, танци и игри да се радват на постиженията си като „малка България“ в Стърлинг хайтс, щата Мичиган. Енориашите ни в захлас се радваха на чудната програма и българското хоро, което кръшно се извиваше в залата между масите, подканяйки всички да се хванат на хорото.

Последната изненада за всички беше голямата българска торта с надпис на български език: „Честита 100-годишнина!“.

На другия ден сутринта празненството продължи с архиерейска св. Литургия в присъствието на всички енориаши, които бяха в състояние да се движат. Всички след изповед се причастиха, изслушаха с внимание поздравителните слова на митрополита и енорийския свещеник и след анафората с прегръдки и усмивки на уста се радваха, че живи и здрави доживяха дългоочаквания юбилей.

В салона на църквата се състоя празничен обяд, на който митрополитът официално обяви 13 октомври 2019 г. като ден на църквата „Свети Дух“ в Българската източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия.

Председателят на църковното настоятелство д-р Павел Фицко беше награден с похвална грамота за дългогодишното служение на семейството му и за неговото многолетно председателство на църквата „Свети Дух“. От името на църковната управа о. Григорий награди и похвали мнозина от енорията за различни заслуги през юбилейната година.

Отново българската група ни трогна с вкусните български баници с българско сирене и сладкиши, както и със сериозен разговор на изпроводяк за бъдещото въцърковяване и навлизане на българската група в живота и делата на църквата „Свети Дух“ в Стърлинг хайтс.

Благодарим на Господа за общуването на енориашите ни със Светия Дух на тази историческа и незабравима стогодишнина в епархията ни зад океана.

IMG 8827

IMG 1818


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhw46 

Разпространяване на статията: