Мобилно меню

4.6481481481481 1 1 1 1 1 Rating 4.65 (54 Votes)

Ohrid Wisdom ConferenceОт 11 до 13 октомври край Охридското езеро се проведе международна научна конференция на тема „Света Софѝя – Премъдростта си съгради дом“. С добре известното изречение от Притчи Соломонови (9:1) беше онасловена тази среща на учени от Босна и Херцеговина, България, Германия, Италия, Македония, Словения и Хърватия, посветена на Божията премдрост и на средновековната църква „Света Софѝя“ в Охрид. Организатор беше Православният богословски факултет на Скопския университет „Св. Кирил и Методий“ начело с декана проф. Гьоко Георгиевски и с подкрепата на Македонската православна църква, Скопския университет и Министерството на културата на Северна Македония.

Откриването на конференцията стана в самата църква „Света Софѝя“ със слова на главата на МПЦ Н. Бл. архиепископ Стефан и на ректора на Скопския университет проф. д-р Никола Янкуловски, а заседанията се проведоха в съседство с известния манастир „Рождество Богородично“ край с. Калища, недалече от гр. Струга.

Организаторите се бяха погрижили да отдадат дължимото преди всичко на старинния охридски храм „Света Софѝя“. Два доклада бяха посветени на историята и днешния каноничен статус на историческата църква, която е не само световно известен археологически обект, но е и действащ храм. При това заради историческата му памет като седалище на Охридските архиепископи през Средните векове в него и сега се провеждат интронизациите на предстоятелите на МПЦ.

Както предполага самата тема на конференцията, учените бяха съсредоточили вниманието си преди всичко върху въпроса за Божията премъдрост и свързаните с нея въпроси са божествената и човешката мъдрост, за страха от Господа като начало на всяка мъдрост, за светоотеческото разбиране за божествената премъдрост и за съвременното ѝ възприемане, за обучението в Божия закон, който умъдрява човека, за мъдростта и християнската етика, за изображенията в изкуството, посветени на божествената премъдрост и др.

St Naum 13 10 2019От България в научната проява взеха участие петима библеисти: доц. Ивайло Найденов, декан на БФ на СУ „Св. Климент Охридски“ и член на международния научен комитет на конференцията, доц. Екатерина Дамянова и гл. асистент Росен Русев от БФ на СУ, проф. Иван Ж. Димитров и Янка Драгомирова, дългогодишна преподавателка по Св. Писание на Стария Завет в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

Perivlepta 13 10 2019

Участниците в конференцията имаха възможността да се запознаят с историческите християнски светини на град Охрид, както и да се поклонят пред гроба на св. Наум Охридски в неговата обител. Там игуменът архим. Нектарий ги запозна с живота и просветната дейност на преподобния, разказа и за подвига на монашестващите чрез въздържание, послушание и страх Божи да се учат на мъдрост за спасение.

Снимки: най-горе - църквата "Св. София" в Охрид, западна фасада и фреската "Христос Вседържител" (от сайта на ПБФ в Скопие); другите две - от доц. Екатерина Дамянова.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uhwd4 

Разпространяване на статията: