Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

2019 02 22 16На 22 февруари Йерусалимският патр. Теофил лично освети новопостроения храм, посветен на св. Исаак Сириец и св. Георги Победоносец, в гр. Доха, Катар.

Това е единственият православен храм в Катар и той стана повод за прекъсване на евхаристийното общение между Антиохийската и Йерусалимската патриаршия през 2014 г. Оттогава въпреки посредничеството на Вселенската патриаршия спорът за „юрисдикцията в Катар“ между двете древни църкви остава нерешен, а евхаристийното общение на официално ниво – невъзстановено.

Поради тази причина в официалното комюнике на Йерусалимската патриаршия за освещаването на храма е изложена подробно предисторията за построяването на този храм, в който ще се черкуват малцината, предимно гръкоезични православни християни в Катар. По официална информация към 2011 г. техният брой е сто души, което представлява 0,006% от населението в Катар. Другите православни християни са временно пребиваващи в страната чужденци. Те живеят предимно в столицата Доха и са няколко хиляди.

В съобщението се казва, че през 1990 г. тогавашният Йерусалимски патр. Диодор посещава Катар, който е в юрисдикцията на Йерусалимската патриаршия, като е приет от тогавашния емир и принц на Катар Хамед Бин Калифа ал Тани. Това посещение е било последвано от пратеничество на сегашния Йерусалимски патр. Теофил, по онова време още само архимандрит, който е отправил молба до американския посланик в Катар да разреши отслужването на пасхално богослужение за малобройната гръцка общност в една от залите на американското посолство, тъй като по онова време християните в Катар не разполагат със свой храм. Тази инициатива се е разраснала и Йерусалимската патриаршия е изпратила молба до катарското правителство да издаде разрешение за изграждането на храм в столицата Доха.

Катарското правителство отговаря положително и предоставя на патриаршията поземлен участък в Доха, но не като собственост, а само за ползване. На тази земя е започнало изграждането на новия храм. Този акт на Йерусалимската патриаршия става пример и за другите християнски изповедания да помолят за преотстъпването на земя в някоя област, както е дадена на Йерусалимска патриаршия, и те също изграждат свой храм.

Нека се отбележи, че съвременното законодателство в Катар е основано на шериата. За отказване от исляма наказанието е смърт, а проповядването на която и да е религия освен исляма се наказва със затвор до 10 години.

По този начин Йерусалимска патриаршия стана причина да се върне християнството в Катар. През 2010 г. Йерусалимският патр. Теофил посети Катар и беше приет от емира и принц на Катар Хамед Бин Калифа ал Тани, след което положи основния камък на новия храм.

Изграждането на храма с много трудности продължаваот патриаршеския епитроп в Катар архим. Макарий, който е брат на Йерусалимското братство на Божи гроб. Архим. Макарий беше хиротонисан за епископ през 2014 г. и стана архиепископ на Катар (именно тогава Антиохийската патриаршия прекъсна евхаристийното си общение с Йерусалимската църква, бел. ред.). С финансовата помощ на Йерусалимската патриаршия и на дарители той завършва изграждането на православната църква в Доха, в която ще се черкуват 10 хиляди гръкоезични енориаши от различни страни.

В официалното съобщение се казва също така, че освещаването на новия православен храм в Доха е станало в чрез полагане в св. Жертвеник на мощи на преподобномъченици от Лаврата на св. Сава Освещени. Първата литургия беше отслужена от патр. Теофил в съслужение с архиереите: архиепископите на Йерусалимска патриаршия – на Константини Аристарх, на Катар Макарий, на Пела Филумен, Мадавски Аристовул, както и архиепископ Йоан от Сръбската църква, архим. Евдоким, изповедник на св. Лавра на св. Сава Освещени, и др. Две групи певци са изпълнили богослужебните песнопения на гръцки и арабски език. Присъствали са клирици от Гръцката църква, както и от църквата в Крит и др.

Несъмнено освещаването на църквата в Доха лично от Йерусалимския патр. Теофил е послание към Антиохийската патриаршия, че Йерусалимската църква не отстъпва от позицията си по този въпрос.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ud6yr 

Разпространяване на статията: