Мобилно меню

4.12 1 1 1 1 1 Rating 4.12 (50 Votes)

152 oАрхиеп. Йоан (Вранишковки), предстоятел на Православната Охридска архиепископия към Сръбската патриаршия, коментира пространното интервю на Вселенския патр. Вартоломей за сръбския вестник „Политика“, като заяви, че позицията на патр. Вартоломей за македонския църковен въпрос не го е изненадала. Архиеп. Йоан казва, че не може да се прави пряк паралел между църковната ситуация в Украйна и в Македония. Основната разлика е, че Сръбската православна църква разполага с документ, издаден от Вселенската патриаршия, за управление върху тези земи, докато Руската църква няма такъв документ за юрисдикция в Украйна. Според него Македонската църква може да получи автокефалия единствено чрез преговори със Сръбската патриаршия.

„Трябва да бъде ясно, че тази църковна територия, независимо дали на нея се намира държавата Македония, официално принадлежи на Сръбската православна църква, за което има документ. Това е нещо, което, например, го няма Руската църква за територията в Украйна. Македонската православна църква – Охридска архиепископия се обърна един път към Българската православна църква, за да получи автокефалния, но не успя. След това се обърна към Цариград и пак не успя. Защо? Защото само Сръбската православна църква е компетентна в това отношение и само с нея могат да се водят преговори по този въпрос. Ако не беше така, защо тогава през 2002 г. се провеждаха преговори със СПЦ за подписване на Нишкия договор? Защо не се водиха с България или с Цариград?“, пита архиеп. Йоан.

„За мене няма нищо изключително в интервюто на патриарх Вартоломей, защото винаги е било кристално ясно, че ситуацията в Украйна не може да се сравнява със ситуацията в Скопие“, заяви също той.

Според него е било съвсем очаквано Вселенският патриарх да заяви, че Македонската православна църква не трябва да очаква автокефалия, защото, редом с другите проблеми, той иска да намали напрежението с Руската православна църква и да спечели доверието на Сръбската православна църква през този период.

Вселенският патр. Вартоломей даде пространно интервю за журналисти от сръбския вестник „Политика“, които го посетиха в патриаршеската резиденция във Фенер на 22 февуари, в което говори за Украйна, отношенията с Руската църква, обвиненията в „източен папизъм“, формулировките, използвани в украинския томос, ситуацията в Македония и мн. др. Интервюто имаше силен отзвук в Сърбия.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/ud6ck 

Разпространяване на статията: