Мобилно меню

4.6705882352941 1 1 1 1 1 Rating 4.67 (85 Votes)

44441523922 f37f561467 bСв. Синод на Константинополската Вселенска патриаршия разпространи следното комюнике относно решенията си по украинския църковен въпрос. Както Двери по-рано днес съобщи, митрополитите на Патриаршията са възстановили каноничния статут на предстоятелите на двете неканонични православни църкви в Украйна – Филарет (Денисенко) и Макарий (Малетич). В официалното съобщение на Вселенска патриаршия се казва:

„Св. Синод се събра под председателството на Негово Всесветейшество Вселенския патриарх за своята редовна сесия от 9 до 11 октомври 2018 г., за да разгледа и обсъди темите от дневния ред.

Св. Синод обсъди конкретно и пространно църковния проблем в Украйна, в присъствието на Негово Високопреосвещенство Памфилски архиеп. Даниел и Негово Преосвещенство еп. Иларион на Едмънтън, патриаршески екзарси в Украйна и след обширно обсъждане реши:

1) Обновява вече взетото решение Вселенска патриаршия да пристъпи към даване на автокефалия на Църквата в Украйна.

2) Да възстанови, от този момент, Ставропигията на Вселенската патриаршия в Киев, една от многото нейни ставропигии в Украйна, съществували там винаги.

3) Да приеме и преразгледа молбите за апелация на Филарет (Денисенко), Макарий (Малетич) и техните следовници, които са се оказали в разкол не по догматични причини, в съответствие с каноничните прерогативи на Константинополския патриарх да получава такива молби от йерарси и други клирици от всички автокефални църкви. По този начин горепосочените бяха канонично възстановени в своя архиерейски или свещенически чин, а техните вярващи са приети в общение с Църквата.

4) Отменя действието на Синодното писмо от 1686 г., издадено за тогавашните обстоятелства, което дава право по икономѝя на патриарха на Москва да ръкополага митрополита на Киев, избран от събранието на клира и народа в неговата епархия, който трябва да поменава Вселенския патриарх като пръв йерарх по време на богослужение като израз на канонична зависимост от църквата-майка в Константинопол.

5) Отправя призив към всички ангажирани страни да се въздържат от окупиране на храмове, манастири и други имоти, както и от всякакви актове на насилие и отмъщение, за да надделеят мирът и Христовата любов.

За Вселенска патриаршия, 11 октомври 2018 г.

от Главния секретариат на Св. Синод

Виж също: Какво реши Вселенска патриаршия за Украйна


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uwqxy 

Разпространяване на статията: