Мобилно меню

4.7866666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.79 (150 Votes)

fanariПо информация на гръцкия сайт orthodoxia.info на днешното си заседание Свещеният Синод на Константинополската Вселенска патриаршия е възстановил каноничността на предстоятелите на двете неканонични църкви в Украйна – на бившия Киевски митр. Филарет (Денисенко), глава на неканоничната Киевска патриаршия, и на архиеп. Макарий (Малетич), глава на Украинската автокефална православна църква (УАПЦ).

Това е станало в отговор на тяхното искане за арбитраж на Константинополския патриарх, след неуспех на  разговорите с Московска патриаршия (за един от опитите, който доби публичност, виж тук и тук).

По предварителна и непотвърдена информаци на гръцкия сайт, Синодът на Патриаршията е приел техните молби и е възстановил тяхната каноничност. Все още няма информация с какви епископски титли е възстановена каноничността им.

По-късно се очаква официалното изявление на Вселенската патриаршия по този въпрос.

Бившият Киевски митр. Филарет (Денисенко) в продължение на 35 години е патриаршески екзарх в Украйна. През 1990 г., след смъртта на Московския патр. Пимен е местоблюстител на Московския престол и един от кандидатите за патриарх. През 1992 г., след отказа на Московска патриаршия да даде автокефалия на Украинската църква, той излиза в разкол и образува т. нар. Киевска патриаршия, а от 1995 г. е неин предстоятел. Ръководената от него структура има 32 епархии и близо 5000 енории, повечето от които в Западна Украйна.

Архиеп. Макарий (Малетич) възглавява неканоничната Украинска автокефална православна църква от 2015 г. с титлата Киевски и на цяла Украйна митрополит. Управляваната от него църковна структура претендира за правоприемственост с едноименната УАПЦ от междувоенния период от първата половина на 20 в.

Въпреки големия интерес към редовното заседание на Синода на Константинополската патриаршия особено в Украйна, не се очаква на него да бъде издаден Томос за автокефалия. Най-вероятно това ще стане след обединителен събор и конституирането на единна поместна Украинска църква. На заседанието си вчера митрополитите са изслушили двамата патриаршески екзарси в Украйна, но информация за техния отчет няма. Гръцки и руски медии цитират изказването на Австрийския митр. Арсений (Кардамакис) от вчера, който заяви, че обявяването на томоса ще бъде при настъпване на „правилното време“. „Не искаме да създаваме нови проблеми, но с Божията помощ ще се постараем всичко да се развие мирно“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uwq3w 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]