Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

saptГрузинската патриаршия излезе със сдържано и лаконично изявление относно украинския църковен въпрос и конфронтацията между Москва и Фенер. В изявлението се казва, че „инициативата на Вселенска патриаршия за решаване на трудната църковна ситуация в Украйна, както е известно, доведе до обтягане на отношенията между Константинополската и Руската църкви. Смятаме, че на този етап трябва да се въздържаме от предварителни оценки, докато всяка от страните не формулира своята официална и окончателна позиция въз основа на канонични аргументи. Този въпрос е много деликатен и той трябва най-вече да се обсъжда и решава между тези две патриаршии. Убедени сме, че и двамата патриарси чувстват своята отговорност пред милиони вярващи и ще се опитат да намерят начини за мирно разрешаване на проблемите, за което и ние се молим“.

Освен това Грузинска патриаршия излезе и с отделно изявление, в което призовава християните в Грузия да се въздържат от нападки и унизителни квалификаци и оценки за единия или другия патриарх, според избраната позиция. Тези остри емоции, изразявани в медиите и публичното пространство, са недопустими и трябва да се избягват, се казва още в изявлението.

Грузинската църква преминава през дълъг период на извоюване на своята църковна независимост от Московската патриаршия. Тя обявява своята автокефалия през 1917 г. Евхаристийното общение между обявилата едностранно автокефалия Грузинска църква и Московска патриаршия е възстановено едва през 1943 г. по времето на патр. Калистрат, който неотдавна беше канонизиран за светец на Грузинската църква.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uw69q 

Разпространяване на статията: