Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (32 Votes)

vartholomaios patriarxis oikoumenikos aftodioikisiВ петък, 28 септември, Константинополският Вселенски патриарх Вартоломей замина за едноседмично посещение в Гърция. Първата спирка от визитата му е Солун. Той ще бъде гост на Неаполско-Ставруполската епархия, обхващаща северозападните квартали и предградия на гръцката „съ-столица“, както обикновено наричат Солун. На 1 октомври там ще отбележат 100-годишнината от края на Първата световна война. В честванията е включено и представяне на книга, посветена на българската окупация на земите, които днес са част от Северна Гърция, и за църковните ценности от манастира Св. Богородица Икосифиниса, занесени от българските войски в България.

Втората спирка на патриарха ще бъде о-в Крит, който е в юрисдикцията на Вселенската патриаршия (заради освобождението си от османска власт едва в края на 19 в., когато вече Гръцката църква е била формирана). В Крит през първите дни на октомври ще се проведат чествания във връзка с 50-годишнината от основаването на Православната академия край с. Колимбари, обл. Ханя. Създадена предимно с паричната помощ на Евангелската църква на Германия, тази академия по образеца на много такива във ФРГ е предназначена да бъде конгресен център на Вселенска патриаршия, каквато роля тя успешно изпълнява вече половин столетие. В нея преди две години се проведе и Всеправославният събор (юни 2016 г.).

На трето място патр. Вартоломей ще посети гръцката столица, „славния град“ Атина, според античното му определение. Там патриархът ще получи отличие от гръцкия парламент за цялостната си дейност в защита на околната среда. На 5 октомври Вселенският патриарх ще има среща и с Атинския архиеп. Йероним.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uwwak 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.