Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

tabletВселенската патриаршия е взела решение по време на богослуженията певците да не използват таблети, лаптопи или телефони, от които да следят реда на службата, а да се върнат към богослужебните книги, съобщава Оrthodoxia.info. В последните години църковните певци започнаха да се възползват от различни софтуеърни приложения и така избягват неудобството от използването на няколко книги в службите.

В решението на Св. Синод на Вселенска патриаршия се посочва, че „употребата занапред по време на свещените чинопоследования от църковните певници на електронни устройства вместо на богослужебните книги на нашата църква се преценява като напълно несъответстваща на църковния ред и затова трябва да се отхвърли като носеща съблазън сред вярващите“.

Препоръчва се също така „напълно да се избягва употребата на такива технически средства в свещените храмове и при свещеното богослужение, защото в крайна сметка те водят до осветскостяване на богослужебния живот“.

Таблетите и смартфоните се използват и от някои наши певци за улеснение. Църковният псалт Никола Антонов така коментира във фейсбук профила си забраната на Вселенска патриаршия:

„Това решение е основателно и има нужда от разяснение. Не устройствата са проблемът (след време сигурно ще има официални електронни издания). Става дума за следното: в Гърция имат app-ове (приложения за Android и iOS устройства), които съдържат всички богослужебни книги и реда на службите за всеки ден (типик).

Практически, псалтите се приучват да не отварят физическа книга и да не мислят, възпроизвеждайки реда на богослужението така, както е заложен в програмата. Това е опасно и противоречи на природата на богослужението, което изисква да има постоянна осъзнатост какво и защо правим.

Отделен е въпросът, че не може да има app, който да дава универнално реда на типика. Най-малкото има и местни особености, които би следвало да се отчитат, а не да се възпроизвежда папагалски (например ако има храмов празник или се чества местен просиял светия, службата може да протече по-различно от други места).

Явно нещата са придобили застрашителни размери. Наскоро попаднах на случай, където не се е състояла служба, защото певецът нямал интернет на телефона си, а не знаел как да ползва физическите книги в шкафа на певницата. В съобщението на патриаршията пише, че псалтите следва да използват официалните издания на типика, минея, триода и др. богослужебни книги (не става дума за псалтикии, както някой би си помислил), а не да взимат тяхното съдържание от компютърни варианти.

Пак пояснявам, става дума за литургичните богослужебни книги (миней, триод, пентикостар, апостол), не за пеенки. Защото на практика няма официални електронни издания на тези книги. Ние нямаме този проблем, защото дори нямаме собствени издания (на Св. Синод на БПЦ-БП), а ползваме руските (с изкл. на апостола, часослова и още едно-две неща)“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uwkdr 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.