Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (48 Votes)

Teodor II Papiez i Patriarcha Wielkiego Miasta AleАлександрийският патриарх Теодор II посети Полша, където се срещна с Варшавския митр. Сава, предстоятел на Полската православна църква. Двамата предстоятели отправиха общо възвание до всички, ангажирани с украинската църковна криза. Те призоваха отговорните да постъпят в духа на братската любов и да направят всичко, за да се преодолее конфликтът в Украйна и да възтържествува църковният ред там. В общото възвание, макар и написано дипломатично, предоставянето на автокефалия се смята за неподлежащо на съмнение. Двамата предстоятели призовават всички ангажирани страни да направят всичко възможно, за да се установи църковен ред в украинската земя. Московска патриаршия публикува посланието с тълкуванието, че предстоятелите на Александрийската и Полската църкви са се обявили против даването на автокефалия на Украинската църква.

Ето и възванието, в което запазваме правописа по гръцкия оригинал (възванието е подписано на гръцки, полски и английски език).

Възвание

На Негово Блаженство папа и патриарх на Александрия и цяла Африка Теодор II

и Негово Високопреосвещенство Варшавски и на цяла Полша митрополит Сава

Ние, предстоятелите на двете поместни църкви, които се срещнахме на полска земя, имайки съзнание за отговорността за живота на светото православие в съвременния свят, за мира, единството и запазваното на догматично-каноничния негов ред, пред лицето на изпитанията, с които се сблъсква днес православието в Украйна, призоваваме, в дух на братска любов, всички, от които зависи преодоляването на църковните неразбирателства поради предоставянето на автокефалия на Църквата в Украйна, да направят всичко, което е по техните възможности, за да се предотврати този конфликт и да възтържествува църковният ред в украинската земя.

Като отслужихме божествена Литургия в деня на Рождеството на Пресвета Богородица, ние се молим за единството и мира на украинския народ, и едновременно отправяме братско приветствие към предстоятелите на поместните православни църкви и до всички в светото православие.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u9yq4 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]