Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (17 Votes)

633ad70d6dc894d10a93938fb8c848ff.0На 20 септември по инициатива на Министерството на отбраната на Република България на връх Каймакчалан, на границата между Гърция и Македония, където от 12 до 30 септември 1916 г. българската армия се сражава срещу сърбите през Първата световна война, се състоя военна церемония и бе отслужена панихида за загиналите там воини. С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и с разрешение на митрополита на Флорина (Лерин) Теоклит, в чийто диоцез днес се намира върхът, панихидата беше отслужена от архим. Атанасий (Султанов), протосингел на Западно- и Средноевропейска епархия.

На церемонията присъстваха вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, ген. Андрей Боцев – началник на отбраната на Република България, народни представители,  общественици.

В своята проповед след заупокойната служба архим. Атанасий отбеляза, че от връх Каймакчалан днес се отправя молитва за мир и упокоение на душите на загиналите войници. „Помолихме се на това свещено в следосвобожденската ни история място, където загубиха своя живот близо 2 000 наши сънародници. Днес, когато сме членове на обединеното европейско общество, сме длъжни да помним подвига на всички загинали за свободата, та да може мечтата за една мирна и свободна Европа да бъде реалност. Нека помолим Бог да упокои душите им сред праведните и ни дарява мир и безметежие!“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u9cyd 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.