Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)

ГарегинМежду главата на Арменската църква католикос Гарегин II и правителството е била постигната договореност той да се оттегли доброволно от своя пост, съобщават арменските медии. Предполага се, че официално католикосът ще се оттегли от своя пост „по здравословни причини“. Официално потвърждение от страна на църковното ръководство в страната на този етап няма.

Директорът на прес-службата на Арменската църква свещ. Ваграм Меликян заяви по този повод: „Смятаме за необходимо да отбележим, че в продължение на 27-годишната история на Третата република всички правителства без изключение проявяваха дължимото уважение към Арменската апостолска църква и към Католикоса на всички арменци, като високо ценяха ролята на Арменската църква за развитието на нашата държавност, национално единство и солидарност“.

До предполагаемата оставката на Арменския католикос се стига след няколкомесечни протести на движението „Нова Армения, нов патриарх“, в което влизат привърженици на дошлата на власт опозиционна партия на Никола Пашинян, но и духовници. В началото на юни те окупираха административната сграда на Арменската църква в столицата Ереван и се наложи да бъдат изведени от там с полиция. В движението има светски лица и клирици. Те обвиняват ръководството на Арменската църква в морално разложение, „многоженство“ и превръщането на църквата в бизнес. „Шестима епископи на ключови постове са от селото на патриарха... Църквата не е семеен бизнес“, твърди един от участниците в движението.

„Добър е този патриарх, който кара невярващите да пристъпват към Църквата, а не който кара вярващите да я напускат. Строителството на църкви не облагородява народа. Трябва да се облагородяват душите на хората, а първи сред тях трябва да бъдат църковниците. Вместо това мнозина от висшия епископат са обвинявани в аморалност, многоженство, участие в бизнеса. Ние желаем това да се промени“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u9yxf 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.