Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (27 Votes)

12.09.2018 5В Българския културен институт в Будапеща на 12 септември се проведе лекция на проф. д-р Иван Христов от Богословския факултет на Софийския университет на тема „Византийското богословие през 14 век“. Проявата беше организирана по повод Съединието на България. Проф. Христов гостува в унгарската столица по покана на предстоятеля на българския храм „Св. Кирил и Методий“ и на Българския културен институт в Будапеща. Множество наши сънародници и приятели на България присъстваха на лекцията. Сред тях беше и изтъкнатият българист д-р Дьорд Сонди.

Вечерта бе открита от директора на Българския институт Олга Попова. Тя приветства присъстващите с добре дошли след лятната ваканция и накратко ги запозна с биографията на проф. Иван Христов, като изтъкна неговия принос във философската и богословска наука в България.

12.09.2018В своята лекция професор Христов по достъпен начин представи пред слушателите богословската обстановка през 14 век във Византия. Накратко запозна присъстващите с житието на св. Григорий Палама и неговото учение, като даде подробности за богословските спорове на представителите на източната и западната традиция. Професорът изтъкна, че темата за паламитското богословие е особено актуална и днес, особено в Европа, където съжителстват няколко християнски деноминации.

След лекцията към присъстващите се обърна и архим. Атанасий (Султанов), който сподели, че неколкократно към него са отправяни въпроси за разясняване различията между православие и римокатолицизъм. Той благодари на Олга Попова, че е прегърнала идеята му да бъдат организирани поредица от лекции на тази тема. Началото им бе дадено през месец март с лекция на отец Атанасий за различията в изчисленията на Пасха при православните и при римокатолиците.

Вечерта приключи с благодарност към лектора и малък коктейл, на който присътващите продължаваха да отправят въпроси към проф. Христов.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u9qyd 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.