Мобилно меню

4.4910714285714 1 1 1 1 1 Rating 4.49 (112 Votes)

Sinod 600x399Св. Синод на Руската православна църква е взел решение РПЦ да не споменава на богослужение Вселенския Константинополски патриарх Вартоломей. Освен това митр. Иларион (Алфеев) съобщи, че Руската църква ще преустанови участието си в структурите, в които председатели или съпредседатели са представители на Константинопол, включително в епископските събрания в диаспора, в комисиите по богословски диалог и др. мероприятия.

Причината е изпращането на двама екзарси на Вселенска патриаршия в Киев, които трябва да подготвят условията за създаването на единна Украинска православна църква, на която патриарх Вартоломей да предостави автокефалия. 

„В продължение на 300 години никой не е оспорвал статута на Киевската митрополия в състава на Московска патриаршия“, заяви той.

Митр. Иларион уточни, че прекратяването на споменаването на Константинополския патриарх при богослужение и съслужението с негови епископи не означава разрив на евхаристийните отношения. Сега, когато Московският патриарх Кирил служи, той ще започва задължителното за него споменаване на православните патриарси с Александрийския патриарх. 

Руските вярващи ще могат да се причастяват и в манастирите на Света гора, въпреки че там задължително на св. Литургия се споменава Вселенският патриарх, под чиято юрисдикция е монашеската република. Прес-секретарят на патриарха А. Волков обясни също, че решението не лишава обикновените клирици от двете църкви от възможността да съслужат заедно.

В коментар в руската преса се отбелязва, че „в практиката на Руската църква такава мярка досега не е прилагана. Най-близкият прецедент беше преустановяването на общението с Константинопол по време на спора за юрисдикцията над Естония през 1996 г. Но тогава решението не съдържаше подобни уговорки. Патриарх Алексий II престана да споменава патриарх Вартоломей и тогава това означаваше, че и духовенството в двете патриаршии престава да съслужи, а миряните да се причастяват в храмовете на „опонентите“. Новият вариант е „хибриден“, чийто прецедент между впрочем създава самият патриарх Вартоломей, прекъсвайки за известно време „личното“ общение с Атинския архиепископ Христодул. Такъв вариант позволява ожесточената реторика да продължи, а на Кремъл да се покаже, че „единството на православния свят“ не е нарушено: свещениците могат да съслужат, а миряните да се причастяват в храмовете на Константинополската патриаршия. Сега в новата официална реторика на РПЦ този необичаен формат за непълно разваляне на общението се нарича „жълта светлина“, след която може да светне както зелена, така и червена“.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u9qux 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.