Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (54 Votes)

patriarhВеднага след официалното обявяване на откриването на Екзархия на Константинополската Вселенска патриаршия в Украйна Московска патриаршия разпространи изявление, в което остро протестира „с дълбоко възмущение“ срещу това решение. В изявлението се казва, че решението е взето „без съгласуване с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил и с Киевския и на цяла Украйна митр. Онуфрий и представлява грубо потъпкване на църковните канони, които забраняват на епископ от една поместна църква да се намесва във вътрешния живот и дела на друга поместна църква... То противоречи на неизменната до този ден позиция на Константинополската патриаршия и лично на патр. Вартоломей, който нееднократно е заявявал, че признава Блажения митр. Онуфрий за единствен каноничен предстоятел на Православната църква в Украйна“.

В изявлението на Московска патриаршия се казва също, че решението на Константинополската патриаршия да разгледа въпроса за предоставянето на автокефалия на „православните вярващи в Украйна“ е взето въпреки волята на епископата на Украинската православна църква, който е за запазване на съществуващия в момента статут.

Според Руската църква Константинополската патриаршия използла лъжливи тълкувания на исторически факти и се опира на уж изключителни властови пълномощия, които тя не притежава и никога не е притежавала. Тези действия поставят в безизходица отношенията между Московската и Константинополската църкви и създават заплаха за единството на световното православие.

„Св. Синод на РПЦ заявява, че цялата отговорност за тези антиканонични действия е лично на патриарх Вартоломей и онези лица в Константинополската църква, които ги подкрепят“.

Съобщава се също, че в близките дни Московска патриаршия ще обяви своите „ответни действия“.

Припомняме, че след края на срещата между Московския патриарх Кирил и Вселенския Вартоломей на 31 август, гръцки медии дадоха гласност на следната фраза на патр. Вартоломей, произнесена по време разговора на двамата предстоятели (подробности за който никоя от двете църкви не обяви): „Ние нямаме нито пари, нито войски, нито сили. Страхуваме се само от Бога“. А след края на срещата митрополитът за Франция Емануил заяви също: „Вселенската патриаршия не заплашва никого и не може да бъде заплашвана“.

Свой отделен протест изрази и Украинската църква към МП в Украйна, под ръководството на митр. Онуфрий, която заяви, че не е била уведомена за изпращането на епископи на Константинополската патриаршия на нейната канонична територия. Наблюдатели отбелязват, че нито митр. Онуфрий, нито някой друг представител на Украинската църква бяха включени в делегацията на патр. Кирил в Истанбул, което гръцките медии отбелязват като симптоматично за положението на Украинската църква.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u984x 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.