Мобилно меню

4.9466666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.95 (75 Votes)

prosefxiСвещеният Синод на Константинополската Вселенска патриаршия назначи двама екзарси на патриарх Вартоломей в Украйна. За решението беше обявено официално днес. Двамата екзарси имат за задача да подготвят процеса за придобиване на автокефален статут на Украинската православна църква. По-конкретно в официалното съобщение се казва: „Съобщаваме, че в рамките на подготовката за решеното предоставяне на автокефален статут на Православната църква в Украйна, Вселенската патриаршия определи за екзарси в Киев Преосвещения Памфилски архиепископ Даниил, от Америка, и епископа на Едмънтън Иларион, от Канада, които служат сред украинските православни в своите страни под юрисдикцията на Вселенската патриаршия“.

Това е първата официална стъпка към предоставянето на автокефалия на Църквата в Украйна, като по този начин Патриаршията заявява правото си на юрисдикция на територията на страната. Определените екзарси са двама, за да се избегне внушението, че екзархията на Вселенската патриаршия в Украйна и ръководещият я епископ са очакваната от украинците независима поместна църква. 

И двамата екзарси са с украинския произход. Архиепископ Даниил е роден в униатско семейство, а през 2000 г., вече дякон, приема православието и се присъединява към Украинската православна църква в Америка, под юрисдикцията на Константинополската патриаршия. В продължение на две години е служил като капелан в американсата армия. През 2008 архим. Даниил е ръкоположен за епископ. Другият екзарх на Вселенския патриарх, еп. Иларион, завършва Киевската духовна семинария през 1992 г. и продължава обучението си в Богословския факултет в Солун. В Гърция е постриган за монах. Специализира канонично право, като темата на изследването му е „Каноничните връзки на Киевската митрополия с Вселенска патриаршия до 1240 г.“. Продължава служението си в Европа, където е викарий на митрополита на Патриаршията в Испания и Португалия. През 2005 г. е ръкоположен за епископ в Патриаршеския храм „Св. Георги“ във Фенер, а от 2008 г. служи в Украинската православна църква в Канада (под юрисдикцията на Вселенска патриаршия).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/u98dr 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.