Мобилно меню

4.8470588235294 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (85 Votes)

11s5yprek thumb largeРано тази сутрин гръцкият вестник „Катимерини“ съобщи в електронното си издание, че по решение на гръцкото правителство ще бъдат изгонени двама руски дипломати, а на други двама ще им бъде отказан достъп в страната. Сред причините са посочени различни дейности в ущърб на Гърция: шпионаж, подкуп на висши държавни служители, оказване на влияние при важни за страната решения и застрашаване на националната ѝ сигурност. Споменато е името само на единия от четиримата – Виктор Яковлев, който е офицер.

Според „Катимерини“ високопоставени гръцки дипломатически източници са съобщили за многобройни съгласувани усилия за разширяване на руското влияние в Гърция, включително чрез дейността на „Императорското православно палестинско дружество“ (създадено още през 1882 г.). Срещу парично възнаграждение руски дипломати са се опитвали да придобият влияние в общини и сред митрополити на Гръцката православна църква, както и в Света гора – Атон. Споменава се за възпрепятстване на упражняването на суверенни права на гръцката държава над нейната територия, като явно се има предвид статутът на Света гора. Същите източници са споменали и за стремеж на Русия да се намеси в чувствителния въпрос със споразумението между Гърция и Република Македония за името на последната.

Обвинения за намеса на Русия в Гърция по църковна линия се изказват и пишат от години в южната ни съседка, но за пръв път те се признават в официален акт на гръцката държава.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxf6q 

Разпространяване на статията: