Мобилно меню

4.8518518518519 1 1 1 1 1 Rating 4.85 (27 Votes)

Ecumenical PatriarchateВ днешното си заседание, на 10 юли 2018 г., Св. Синод на Константинополската вселенска патриаршия избра трима нови митрополити. Прави впечатление, че синодът е заседавал в манастира „Света Троица“ на о-в Халки в Мраморно море, където е сградата и на затворената от близо половин век Халкинска богословска школа (1844-1971 г.), за чието отваряне патриарх Вартоломей полага огромни дипломатически усилия. Забележително е също, че е избран и митрополит на Анкара, какъвто не е имало в Патриаршията от 1922 г., след нещастната война на Гърция с Турция, в резултат от която се дехристиянизира цяла Мала Азия, както и европейската част на Турция.

За пръв митрополит на Анкара след близо век е избран досегашният митрополит за Швейцария (и по-преди за Франция) Йеремия (Калийоргис). Той е роден през 1935 г. на о-в Кос (срещу Бодрум в Турция), завършил е Халкинската богословска школа през 1959 г., специализирал е в Париж, където остава да служи в тамошната епархия на Патриаршията, докато я оглавява през 1988 г. През 2003 г. е преместен на митрополитския пост за Швейцария със седалище в Шамбези, Женева.

И досегашният викарий на митр. Йеремия, Лампсакски еп. Макарий, е издигнат за митрополит на Анейската епархия. Това също е стара епархия на Патриаршията, за която през втората половина на миналия век започват да се избират митрополити, но те никога не са живели в епархията си, където фактически няма православни вярващи. Назначаването на еп. Макарий (Павлидис) за Анейски митрополит е признак за стремежа на Патриаршията да възстанови действието на старите си епархии в Турция.

Новият митрополит е роден в Яница (Енидже Вардар), Северна Гърция, през 1937 г. като син на бежанци от с. Голям манастир, Тополовградско, България. Завършил е Халкинската богословска школа, замонашил се е и е пребивавал известно време на Атон. После е служил като клирик на Патриаршията в Лондон (Англия), Мелбърн (Австралия) и Бон (Германия), докато накрая по-предишният митрополит за Швейцария Дамаскин (Папандреу) го взима за свой викарий. Монахолюбив и сърдечен човек, той цели 33 години служи не само като викарий, но и като духовен наставник на студентите в магистърските програми на Православния институт за следдипломна квалификация в Шамбези. Всички български студенти, учили там, винаги си спомнят за него с топло синовно чувство.

Древната Анея, сега Аня, на турския бряг срещу гръцкия остров Самос, е засвидетелствана като епископско седалище още през 6 в. Макар днес в този район да не живеят православни гърци (с изключение на туристи от отстрещния остров), в района, известен с курорти като Кушадасъ и др., има хиляди временно или по-постоянно пребиваващи православни християни от Русия и други източноевропейски страни, дошли да развиват бизнес, или жени от тези страни – да работят предимно като домашна прислуга. Руската православна църква от години настоява да изпраща в такива места свои клирици за пастирско обгрижване на православните, но Константинополската патриаршия предпочита сама според възможностите си да се грижи за тях.

Третият избран днес митрополит е дългогодишен клирик на Патриаршията в Шамбези, Женева, който през последните 20-ина години служи и като протосингел на епархията им за Швейцария. Това е архим. Максим (Потос), роден в гр. Аргос, Пелопонес, но специализирал във френскоезични университети и познаващ отлично живота на православните в Швейцария. Със своето добро образование и натрупан пастирски и административен опит се очаква той да бъде успешен архиерей в това ключово място на Западна Европа. Неговата хиротония предстои да бъде извършена.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/uxfu3 

Разпространяване на статията: