Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (7 Votes)
1_85.jpgДен преди Шведското домакинство на поредната международна конференция, целяща да катализира политическите и икономически реформи в Ирак, стотици християни, прокудени от Ирак, се събраха на демонстрация пред сградата на Шведския парламент в Стокхолм. Те се опитват да привлекат световното обществено внимание върху геноцида срещу християнското малцинство в Ирак. Насилието срещу християните там не стихва и ислямистите търсят все нови и нови начини, за да заличат напълно християнската вяра в страната. Част от новата тактика е покушения срещу християнски жени.

Международната група за правата на малцинствата неотдавна заяви по повод на Ирак, че е втората по опасност за малцинствата страна в света, като по-опасна е само Сомалия, а значително по-безопасни са дори страни като Афганистан, Бирма, Судан и др.

Бехие Хадодо, който говори от името на иракските християни в Швеция, заяви: „Има нова вълна на етническо прочистване в Ирак. Ако жестокостите срещу нас продължават, Халдейската, Асирийската и Сирийската общности в Ирак ще бъдат напълно унищожени и това ще бъде поредната катастрофа за човечеството”.

Асирийската общност в Ирак е неарабско малцинство, населяващо предимно североизточната част на страната. Членовете на общността са християни, принадлежащи в болшинството си към Халдейската католическа църква.

През 1987 г. броят на християните в Ирак е 1.4 милиона вярващи. Първото американско нахлуване в залива през 1990 г. съкрати драстично броя на християните и при второто американско нахлуване през 2003 г. те бяха около 800 000.

Непрекъснатите атаки от страна на ислямските радикали, които използват богат арсенал от средства, за да унищожат християните – убийства, взривяване на християнските храмове, отвличания, насилствена ислямизация, непрекъснати заплахи и мъчения, принудиха хиляди християни да напуснат страната. Само в Европа има над 70 000 християни, бежанци от Ирак. Около половината от тях са намерили убежище в Швеция.

CNSNews


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3pc86 

Разпространяване на статията: