Мобилно меню

2.4285714285714 1 1 1 1 1 Rating 2.43 (14 Votes)
1_84.jpgНа 25 май Банатският митрополит Николай Корняну прие причастие заедно с местните католици по време на тържествената меса в чест на новоосветениия униатски храм "Дева Мария - Царица на мира и единството". Богослужението се водело от апостолския нунций в Румъния монсеньор Франциско-Хавиер Лозано в съслужение с униатския епископ Лугож Александру Месиана, множество румънски и чуждестранни свещеници, в присъствието на много вярващи от Румъния.

По думите на очевидците, по времето на причастяването на духовенството, митрополит Николай внезапно напуснал мястото си сред молещите се, влязъл в олтара и помолил за разрешение да се причасти. В отговор монсеньор Франицско-Хавиер Лозано, според католическата традиция, му дал в ръка хостия, а след това и потира, от който преди това се бил причастил сам. Униатите определиха това като "удивително чудо и проява на братска любов, свидетелство за сближаването между двете румънски църкви-сестри". Но от гледна точка на каноните на Православната църква митрополит Николай е извършил деяние, за което подлежи на низвержение от свещен сан, тъй като евхаристийно общение между Православната и Католическата църква няма.

Подобни инциденти в Румъния не са се случвали от 1700 г., когато между румънците в областта Ардял сключили уния с Католическата църква. Реакцията на Св. Синод на Румънската църква се очаква.

Интерфакс


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33kxh 

Разпространяване на статията: