Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
1_9.jpgЦърквата на Англия (The Church of England) отхвърли и осъди като манипулативни проучванията, според които през 2035 г. броят на мюсюлманите в Англия ще бъде по-голям от този на християните. Много от тези проучвания сочат, че след 27 години броят на мюсюлманите активно практикуващи своята вяра ще нарастне до 1,96 милиона, докато този на активните християни ще спадне до 1,63 милиона. Серията от доклади появили се в средствата за масова информация под надслов „Религиозните тенденции”, показва, че към 2020 г. над 4000 англикански църкви ще бъдат затворени поради липса на енориарши.

Англиканската църква отреагира, като нарече докладите „фалшификация и опасна заблуда”. Началникът на отдела за проучвания и статистика към Съвета на архиепископа, Линда Барлей каза по този повод: „Тези проучвания са непълни и представят само част от религиозните тенденции в Обединеното кралство днес. През изминалите години животът в църквата претърпя големи промени, така че традиционните статистики са все по-малко акуратни и значими”.

В момента картината на религиозния живот в Англия, според проучванията, говори за 1,6 милиона мюсюлмани, живеещи в Англия, срещу 41 милиона християни.

Участниците в проучванията се защитиха от критиките с позицията, че се надяват тяхното предупреждение да насърчи християните и да увеличи броя на активно участващите в църковния живот.

Госпожа Барлей от своя страна допълни, че „няма причина да се вярва на твърдението, че броят на активните християни ще се намали значително през следващите десетилетия. Разбира се, ние се надяваме все повече и повече хора да се присъединят към нас и да видят, какво наистина пропускат”.

Church of England


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33pca 

Разпространяване на статията: