Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (3 Votes)
1_8.jpgКатоликос патриархът на всички арменци Карекин ІІ, който се намира на посещение във Ватикана по покана на папа Бенедикт ХVІ, използва случая, за да призове всички страни по света да признаят арменския геноцид от 1915 г. Геноцидът на арменците в Османската империя се счита за първия геноцид на ХХ век, организиран и осъществен от младотурското правителство. Признаването на геноцида на арменците в Турция има принципно значение за арменския народ, тъй като той е бил планиран, за да се свърши веднъж за винаги с „арменския въпрос”.

Арменският геноцид е признат вече от над 20 държави, между които Уругвай, Русия, Франция, Гърция, Кипър, Аржентина и др. Над 40 американски щата също признаха геноцида, както и долната палата на италианския парламент и националният съвет на Швейцария.

Призивът за признаването на геноцида беше отправен от Карекин ІІ по време на съвместното му изявление с папа Бенедикт ХVІ пред многохилядното множество на площад „Св. Петър” в Рим. „Отриачането на това престъпление е също толкова несправедливо, колкото и извършването му”, заяви в словото си католикос Гарегин ІІ.
През последните години в Българския парламент неколкократно се обсъжда въпросът за признаването на геноцида над арменците, но гласуването винаги е осуетявано най-вече заради категорично отрицателната позиция на ДПС. През изминалата година св. Синод на Българската църква изпрати съболезнователно писмо до католикоса на арменците по повод годишнината от геноцида и получи благодарствено писмо от главата на Арменската църква.

Servizio Informazione Religiosa
Двери БГКратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33pc3 

Разпространяване на статията: