Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)
1_2.jpgНовоизбраният президент на Русия Димитрий Медведев е уверил ръководството на РПЦ, че особеното отношение на държавата към нея ще бъде запазено и развивано.

След като отслужи молебен „За успешно начало на всяко добро дело” в Благовещенския събор в Кремъл, Руският патриарх Алексий ІІ се обърна с напътствена реч към встъпващия в длъжност нов президент на страната Д. Медведев. Патриархът е изявил „готовността на Църквата за по-нататъшно сътрудничество с държавата”, подчертавайки, че „ние имаме едно отечество, една история и едно бъдеще”. От своя страна, Д. Медведев е уверил патриарха, че „особените отношения на доверие, които са създадени с Руската православна църква, ще бъдат запазени и развивани за благото на отечеството”.

Президентът Медведев отбеляза също, че „историята на Русия през ХХ век е била много драматична – една история, в която са загинали много хора и са били разрушени много надежди. В края на ХХ век Русия е застанала на нов път и през последните осем години държавата при активната поддръжка на Руската православна църква е успяла да събере всичките си здрави сили и е започнала успешно да се развива”. Той подчерта още, че е необходимо да се направи всичко възможно за укрепването на положителните тенденции в обществото.

От своя страна патриарх Алексий ІІ е изразил надежда, че Д. Медведев ще продължи курса, започнат от президента  В. Путин и припомни, че най-главаната задача на президента като глава на държавата трябва да бъде „грижата за човека”, както и „укрепването на международния авторитет на Русия”. Пожелавайки на президента  крепко здраве, мъдрост и търпение, патриарх Алексий ІІ подари на него и на съпругата му Светлана осветена икона на Божията майка – Владимирска – покровителката на Русия.

Интерфакс


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33pcp 

Разпространяване на статията: