Мобилно меню

3.4 1 1 1 1 1 Rating 3.40 (5 Votes)
jovan.jpgАрхиеп. Йован (Вранишковски) заяви от затвора в Идризово, че страда "в името на Църквата и на онези граждани на РМакедония, които считат себе си за православни". В същото време той отбеляза, че е доволен от условията в затвора и от отношението към него. Сега той се намира в приемното отделение на затвора, където в продължение на месец ще бъде следено психическото и физическото му състояние, за да се определи окончателният му режим. Не е изключено това да бъде петдневен режим с възможност за излизане навън през почивните дни, както и на големите религиозни празници.
Въпреки това в официално съобщение на непризнатата от РМакедония Охридска архиепископия се казва, че епископ Йован е осъден на "строг тъмничен режим",  че става дума за "своеобразна инквизиция", "специфичен съюз между неокомунистическата държава Македония и разколническо-еретическата организация, която се нарича Македонска православна църква". "Горко ти, Македонийо, ако така постъпваш със своите владици, признати от цялата православна вселена", - се казва в събщението. "След това безумно осъждане ние се срамуваме да кажем, че сме граждани на тази страна, наричаще се Република Македония", заявяват последователите на Охридската архиепископия.
В същото време Интерфакс отбелязва, че досега нито една поместна православна църква не е признала същестуването на автономна Охридска архиепископия и Йован Вранишковски като нейн глава, каквото бе решението на Сръбската патриаршия.
(Интерфакс)

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33pda 

Разпространяване на статията: