Мобилно меню

3 1 1 1 1 1 Rating 3.00 (2 Votes)
Властите в Черна гора възнамерявят да съборят православен храм, посветен на Св. Троица, който вече е бил разрушаван от турците. Храмът е разположен на височина 2000 метра и се намира недалеч от черногорския град Бар. Разрушен е от турците през 1571 г. В продължение на векове, в деня на Св. Троица, вярващите се изкачвали на това място в планината Румия, за да отбележат празника на разрушената църква. През последните години с дарения на православни християни, но също и на католици и мюсюлмани, храмът е бил възстановен.
През последната седмица обаче Министерството за защита на околната среда и строителството взема решение новопостроената църква в района с преобладаващо албанско население да бъде съборена, защото строителството й не било съгласувано с органите на местната власт. Сръбската православна църква реагира остро на решението, като сръбският патриарх Павле отбеляза в обръщение към президента на Сърбия и Черна Гора Светозар Марович: "На кого и защо може да пречи един малък храм, на върха на една планина, който е по-близо до Бога, отколкото до хората?" Патриархът подчертава, че до този момент такова поругаване над християнски светини са вършели само завоеватели и врагове.
amfilohii.jpgОт своя страна митрополит Амфилохий Черногорски в специално обръщение към премиер-министъра на Черна Гора Мило Джуканович заяви, че "разрушаването на храма ще предизвика разгаряне на конфликти на религиозна и етническа основа". Митрополитът напомня, че преди година сам е защитавал местна джамия от разярена тълпа, която е искала мъст за разрушените сръбски светини в Косово. "Черногорската митрополия съществува, за да строи, а не за да разрушава храмове и затова няма да изпълни разпореждането на министерството". Митрополит Амфилохий възнамерява тази неделя да освети църквата "Св. Троица".
(Интерфакс)

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33pa3 

Разпространяване на статията: