Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)
agiota.jpgВ Йерусалим започна гласуването за т.нар. "тричленка"  - тримата кандидати за Йерусалимски патриарх, които събират най-много гласове. 13 кандидата заявиха участие през изминалия месец. На първия етап от гласуването най-много гласове (7 на брой) е събрал митрополитът на Тавор Теофил. След него е секретарят на Йерусалимския синод Аристарх с 5 гласа, а на трето място е митрополитът на Бостра Тимотей с 3 гласа. Гласовете за митрополит Тимотей, който бе главен съперник на б. патриарх Ириней на предходните избори през 2000 г., може да се увеличат значително най-вече от средите на архиереите, претърпели лични обиди от бившия Йерусалимски патриарх Ириней.
Настоящият местоблюстител Корнелий е последен в списъка с 1 глас в негова полза.
Спечелилият досега най-много гласове Таворски митрополит Теофил се ползва с подкрепата на американските управляващи кръгове. За негов поддръжник се сочи бившият директор на ЦРУ Джордж Тенет. Най-внушителна проява на поддръжка бе срещата на митрополит Теофил с държавния секретар на САЩ К. Райз, която се състоя по нейна инициатива по време на едно от скорошните й посещения в Близкия Изток. Приятелството със САЩ е от решаващо значение за подкрепата на Израел за неговата кандидатура, но едва ли ще му осигури положителен глас от страна на Палестинската администрация и арабите, прогнозира Интерфакс. Арабските християни отдават своето предпочитание на сочения засега на второ място кандидат митрополит Аристарх.
Крайното гласуване за т.нар. тричленка - тримата събрали най-много гласове кандидати ще завърши на 13 август. Изборите за патриарх са насрочени за 15 август.
(Интерфакс)

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p8d 

Разпространяване на статията: