Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (20 Votes)

vselenski.jpgПредставителят на Държавния департамент на САЩ Том Кейси коментира скорошния конфликт между Константинополския Вселенски патриарх Вартоломей и турското правителство по повод манастирските имущества на о-в Проти в Мраморно море. Според висшия американски служител САЩ са в постоянен диалог с Турция относно проблемите на Вселенска патриаршия и са загрижени относно правото на всички турски граждани да изразяват свободно своята вяра и убеждения.

Турският вицепремиер Мехмед Али Сахин коментира в интервю за в-к Милиет, че „патриархът е преминал всички граници и отговорните органи ще вземат необходимите мерки“, имайки предвид протестите на Вселенска патриаршия срещу опитите на Главна дирекция по фондациите да поеме под свое ръководство имотите на православните манастири на Принцовите острови.

Милиет публикува и реакцията на патр. Вартоломей, който е бил „дълбоко натъжен“ от думите на Мехмед Али Сахин, тъй като патриархът „полага всяко усилие и молитва Турция да стане член на Европейския съюз и всички нейни граждани да живеят според принципите на справедливостта и благоденствието“.

* Източник: news.in.gr


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/33p4c 

Разпространяване на статията: