Мобилно меню

3.0769230769231 1 1 1 1 1 Rating 3.08 (13 Votes)
prev_paris.jpgНа 3 юли 2005 г. свещ. Ангел Величков, предстоятел на българската православна църковна община “Св. Патриарх Евтимий Търновски” в Париж, обяви своето предстоящо оттегляне от тази длъжност поради преминаване на друго духовно служение.

Към него е отправено предложение от страна на Високопреосвещения Комански архиепископ Гавриил, оглавяващ Екзархията на руските православни църкви в Западна Европа към Цариградската патриаршия, да продължи духовното обгрижване на нейната енория “Св. Преображение Господне” в Стокхолм, Швеция, поради силно влошеното здравословно състояние на тамошния свещеник архим. Матфий. Отец Ангел прие това предложение като свой духовен и морален дълг, тъй като дължи богословското си образование на тази енория. От 1989 до 1993 г. той е бил нейн стипендиант в Руския православен богословски институт “Св. Сергий” в Париж, а архим. Матфий е негов изповедник от 1987 г.
Тази промяна е канонически уредена и се извършва със знанието и благословението на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Симеон, след съответната размяна на официални писма между него и Комански архиепископ Гавриил.

Появилата се информация в сайта на Архиепископията, цитирана от българския сайт “религия.бг”, говори за принципно взети решения и за предстоящи, а не за вече изпълнени действия: “Отец Ангел Величков, свещеник от български произход, випускник на Свето-Сергиевския Богословски Институт, владеещ руски и шведски езици, се съгласи да се премести в Стокхолм и да стане постоянен помощник на aрхимандрит Матей.”

Предвижда се отец Ангел да премине на новото служение от октомври т. г. Дотогава той ще изпълнява функциите на енорийски свещеник на българската църковна община в Париж, с кратки временни отсъствия. Църковното настоятелство прави всичко възможно за своевременното намиране на негов заместник. През това време, когато е необходимо, редовното отслужване на св. Литургия ще бъде осигурено от йеромонах Емилиян (Боцановски), свещенослужител на Западно- и Средноевропейска епархия и член на църковното настоятелство на парижката енория.

Както е известно, преди три години на българската църковна община в Париж, която няма свой собствен храм, напълно безвъзмездно е предоставена за самостоятелни ежеседмични богослужения (всяка събота от 10,30 ч.) криптата на катедралния храм “Св. Александър Невски”, където е и седалището на Западноевропейската руска екзархия. Това положение се запазва и занапред, независимо кой ще бъде избран на мястото на о. Ангел.

Информацията за Двери предостави свещ. Ангел Величков


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kcaw 

Разпространяване на статията: