Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
m_196259.jpgДървен кръст, висок 12,5 м, беше издигнат днес в село Бутово, в околностите на Москва, в памет на жертвите на сталинските репресии.
В периода 1937-38 г.  на т. нар. Бутовски полигон са били екзекутирани и погребани 20 761 политически затворници. Между тях около 1000 свещеници, монаси и миряни, убити заради религиозните си убеждения. От тях 323 вече са причислени към лика на светиите. 

Кръстът е направен от дървета, отсечени в Соловецките острови - малък архипелаг в Бяло море, където е бил създаден първият от зловещите лагери в системата ГУЛАГ по време на политическите репресии. Изработили са го монаси от местния Соловецки православен манастир за пет месеца. Кръстът тръгна оттам на 25 юни и пристигна след десет дена в Бутово.

На тържеството при откриването на християнския символ беше отслужена заупокойна литургия, както и във всички църкви в руската столица, съобщи в комюнике Московската патриаршия.

Кръстът беше издигнат в близост до новата църква, посветена на новомъчениците и изповедниците в Бутово. В подножието на кръста са вградени камъни от Соловецкия манастир, както и от разрушени църкви и манастири в цялата страна.

Вести

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a4ad 

Разпространяване на статията: