Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
246.jpgМосковска патриаршия изрази безпокойствието си от действията на някои лица, които се опитват да дезинформират относно целите на Световната среща на религиозните лидери, която ще се проведе в Москва от 3 до 5 юли, и да внесат смут сред вярващите.

"Предизвиква удивление и печал фактът, че някои миряни се оказват подведени от злонамерени хора, които им раздават да подписват еднакви по съдържание писма, разпространявани в различни църковни учреждения и отнасящи се до предстоящата среща на религиозните лидери", заяви пред Интерфокс прот. Всеволод Чаплин, председател на Отдела по външноцърковни връзки към Московска патриаршия.
Той отбеляза, че тези писма съдържат откровени лъжи, като например това, че "цел на срещата се явява създаването на Организация на обединените религии, че са планирани съвместни молитви, че тя може да се представи като псевдовселенски събор, че нейна цел се явяват някакви богословски компромиси".

"Нищо такова няма да има - нито общи молитви, нито някакви богословски декларации", подчерта прот. Чаплин.

Той припомни думите на патриарх Алексий II от април т.г., когато той каза: "Участниците в срещата принадлежат към различни религии, всяка от които е много ценна за своите последователи, затова нашата среща няма нищо общо с идите на синкретизма, не предполага някакви "обредни експерименти" и даже богословски диспути. Основа на нашия диалог са взаимното уважение и неприкосновеност на убежденията ни".

"Цел на срещата се явява намирането на път за сътрудничество между вярващите от различни религии в сферата на мироопазването и в разрешаването на обществените проблеми", заяви също прот. Всеволод Чаплин.

"Такова сътрудничество днес е абсолютно необходимо, особено пред лицето на опасността от еднополярна и идеологизирана глобализация, която в еднаква степен не приема нито една жива традиционна религия", отбеляза представителят на Руската църква.

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a6x9 

Разпространяване на статията: