Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
Vatikan.jpgПекин и Ватикана преговарят за възстановяването на дипломатическите отношения между двете страни, съобщава хонгконгският вестник “Саут Чайна Морнинг Пост”. В състава на делегацията от Ватикана влиза “високопоставен преговарящ”, а също и един от влиятелните чиновници от администрацията на Светия Престол. От китайска страна в преговорите вземат участие представители на министерството на външните работи на КНР.

Официалните контакти бяха прекратени през 2000 г. във връзка със канонизацията от Ватикана на 120 християнски мъченици в Китай, което предизвика резкия протест на официалната власт. През месец май тази година пък в Китай бяха назначени трима епископи, които нямаха благословията на Светия Престол, което доведе до рязка размяна на коментари между Пекин и Ватикана.


Китайските власти заявяват, че са готови да възстановят отношенията си с Ватикана при изпълнение на две условия – скъсване на връзките с Тайван и отказ от намеса във вътрешните дела на КНР, под което те разбират практиката за назначаване на католическите епископи от папата.

Ватикана остава единственият дипломатически съюзник на Тайван в Европа. В последните години представители на Ватикана нееднократно заявяваха, че са готови да скъсат отношенията с острова заради благото на милионите католици в Китай. Според кардинал Джоузеф Цзън, глава на тайванските католици, по-слабо вероятен е вариантът Китай да предлага кандидатурите за епископи, а Ватиканът да одобрява удобните нему кандидати.

По-реалистично изглежда обратното – Ватиканът да представя кандидати, които да бъдат одобрявани от китайска страна. Практиката на съгласувани кандидатури за епископи е била широко практикувана от Ватикана при отношенията й с държавните ръководства на страните от бившия Варшавски блок, а също така и във Виетнам и Куба.

В момента в Китай съществуват две католически общности – официалната, подчиняваща се на епископите, назначени от китайските власти, наброява около 4 млн. души, а по оценки на западни наблюдатели в Китай има около 8 млн. тайни католици, признаващи властта на папата.


Източник: БГНЕС


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a6xx 

Разпространяване на статията: