Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)
russia_patr.jpgВ Москва се откри Световната среща на религиозните лидери под егидата на Руския патриарх Алексий Втори, която ще продължи от 3 до 5 юли и е свикана по инициатива на Междурелигиозния съвет на Русия. Във форума ще вземе участие президентът Владимир Путин. Българската православна църква е представена от Видински митрополит Дометиан и Варненския и Великопреславски митрополит Кирил.

"Целта на срещата е да даде възможност на религиозните лидери да обсъдят своите позиции по важни въпроси на съвременността, и тази религиозна гледна точка да бъде предоставена след това на срещата на Г-8", каза председателят на отдела за външноцърковни връзки към Московска патриаршия митрополит Кирил.
По негови думи срещата е изключително представителна. "Подобно нещо не се е случвало в миналото", отбеляза той. Основни теми ще бъдат борбата с тероризма и екстремизма, както и ксенофобията и нетърпимостта. Участниците ще обсъдят какво може да направят духовните лидери за намаляване на напрежението в обществото и за предотвратяването на конфликтите".

Представителят на Централното духовно управление на мюсюлманите в Русия Азер Алиев отдели като приоритетна тема близкоизточния конфликт. Според него, ситуацията там е пределно изострена и мюсюлманите биха искали да чуят мненията и на представителите на другите религии.

В програмата на срещата са включени за обсъждане още следните теми: ролята на вярата в съвременното общество, отговорността на религията за съхраняването на духовно-нравствените ценности, възпитанието на младежта, съотношението между правата на човека и нравствеността, семейството, моралът в икономиката, медиите.

"Срещата няма за цел да решава богословски проблеми. В никакъв случай не става дума за създаване на обща религия или за доктринално сближение", заяви митрополит Кирил.

Броят на участниците надхвърля 100. Сред тях са Грузинският патриарх Илия Втори, Румънският патриарх Теоктист, Въхровният патриарх и католикос на арменците Гарегин Втори, Етиопският патриарх Абуна Павел, главата на Финландската православна църква Лъв, митрополитът на Чешките земи Христофор, албанският архиепископ Анастасий и други.

В срещата участват представители на Римокатолическата църква, на мюсюлманската и на еврейската общности, представители на будизма. Далай Лама не е бил поканен на срещата, за да се избегне появата на проблеми между него и Китай, които в момента се намират в началните стадии на позитивен диалог, заяви митр. Кирил.

Източник: Благовест-инфо

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3a6xw 

Разпространяване на статията: