Мобилно меню

4.7647058823529 1 1 1 1 1 Rating 4.76 (17 Votes)

2017 02 09 1438След 95-годишно прекъсване през миналата година (тук) беше възстановено тържественото честване на паметта на св. Вукол, първия Смирненски епископ (I - II в.), който се почита като закрилник на град Смирна (дн. Измир), Турция. Тогава за първи път, с разрешение от турските власти, богослужението, оглавено от Вселенския патриарх Вартоломей, се проведе в храма, посветен на светеца.

Тази година празникът на св. Вукол беше отбелязан в едноименния храм на 5 и 6 февруари с празничните богослужения - вечерня, утреня и св. Литургия, оглавена  от новия (също след 95 г.) Смирненския митрополит Вартоломей в съслужение със Силиврийски митрополит Максим и Еритрейски епископ Кирил.

В службите, посветени на св. Вукол, взе участие гръцкият хор за източноцъковно (византийско) пеене "Доместики" от град Драма с ръководител изтъкнатия протопсалт и преподавател по църковно пеене - Григорий Папаемануил. Сред хористите, по покана на ръководителя, беше и българският църковен певец Никола Антонов.

В Смирна живеят няколкостотин православни от различни народности. В днешни дни богослуженията там събират както гърци, така и вярващи от Русия, Грузия, Украйна, Молдова, Сърбия, България и др. Затова по време на празничната св. Литургия Символът на вярата и молитвата Отче наш прозвучаха на гръцки, турски, грузински, църковнославянски и български. Част от възгласите, произнесени от служещите гръцки духовници, също бяха на църковнославянски, заради наличието на богомолци, които ще ги разберат.

Празничното богослужение събра в едно молитвите на православни християни от различни краища на света, обединени от общата си вяра.

16507863 10206839170492537 2661434624812813751 n

Никола Антонов сподели за Двери своите впечатления от участието си в празника на св. Вукол в Смирна, включително и в хора на изтъкнатия гръцки протопсалт: „Трудно е да се опише вълнението от такова духовно преживяване. Каквито и думи да се опитам да изрека, ще бъдат недостатъчни, за да изразя благодарността си към близкия до сърцето ми Григорий, когото ценя не само като изключителен познавач на византийската музика, но и като човек и християнин. Пожелавам на него и на ръководения от него хор от талантливи момчета да преуспяват във всичко и Бог да им проправя пътеки навсякъде да разпространяват православната вяра с личния си пример и духовни дарове“.

Храмът „Св. Вукол“ не е действаща църква, а е превърнат в музей. От 2015 г. Вселенска патриаршия получи разрешение от турските власти да извършва в него богослужения в деня на св. Вукол. През останалото време православните в града се събират в църквата "Св. Фотиния", бивш протестантски храм, и сега това е единственото място за православно богослужение в многомилионния Измир (ок. 3,5 млн. души население).

През септември 2016 г. Вселенска патриаршия ръкоположи за първи път от 1922 г. насам нов митрополит на Смирна – Вартоломей (Самарас), който запази и поста си на главен секретар на Св. Синод на Цариградската патриаршия. По същото време беше ръкоположен нов епископ за областта на Смирна - Еритрейският епископ Кирил (Сикис), който от години е единственият православен клирик в югозападните предели на Турция.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wy94d 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.