Мобилно меню

4.6 1 1 1 1 1 Rating 4.60 (25 Votes)

9b207f6a14d9eeccc18655025424123aВ декларация на Румънската патриаршия по повод продължаващите антиправителствени протести в Румъния се казва: "Румънското общество днес е много напрегнато поради конфликт между главните институции в страната и в резултат се получи поляризация на народа. Бидейки неутрална от политическа гледна точка, Църквата не е безразлична към социалната сфера, тя е чувствителна към основните проблеми и нужди на народа: за социална справедливост, за намаляване на бедността и повишаване на стандарта на живот. Борбата срещу корупцията трябва да продължи, а виновниците да бъдат наказани, тъй като присвояването на чужда собственост е унижение за обществото в морален и материален план".

В същото време Румънската патриаршия счита, че борбата против корупцията не трябва да се използва от политиците за интриги и противопоставяне, а санкциите срещу корумпираните не бива да се смесват с линч. Напомня се, че целта на наказанието е възстановяването на социалната справедливост и осъзнаване на вината от тези, които са навредили на обществото, целта е да се разкаят за извършеното.

"При този поляризиран и повреден социален контекст, в качеството си на "фактор на социалния мир" Църквата призовава към молитва, диалог и социална съвместна отговорност", се подчертава в изявлението.

Молитвата е необходима, защото тя осветлява причината, успокоява егоистичните страсти и създава съгласие в любов между хората и Господ. Диалогът е необходим, за да се преоделеят конфликтите между хората, институциите и различните социални направления. Обществото има нужда от конкретни решения, изработени от всички", напомнят от Патриаршията.

И накрая Румънската патриаршия призовава "всички служители на Светия олтар и всички вярващи към молитва за мир и единство на румънския народ, за обновяваване на нравствения и духовен живот на румънското общество, и също така поощрява диалога и поемането на съвместна отговорност в обществото".

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/wy98u 

Разпространяване на статията:

 

 

© 2005-2016 Двери БГ и нашите автори. Препечатване - само при коректно посочване на първоизточника.