Мобилно меню

4 1 1 1 1 1 Rating 4.00 (4 Votes)
В българския православен храм в гр. Одрин, Турция, Гергьовден тази година беше празнуван отново най-тържествено. На самия ден стотици сънародници отидоха от България да отбележат храмовия празник. Заслуга за организирането им имаха и Тракийските дружества у нас.

Св. литургия отслужи местният свещеник Александър Чакърък.
След това на стотиците присъстващи и дори на многобройните съседи-мюсюлмани от квартала около храма беше раздаден курбан.

На 7 май, неделя на жените мироносици, в Одрин отидоха голяма група сънародници от Цариград начело с протойерей Ангел Велков, служещ в българските църкви в турския мегаполис, и с настоятелството, оглавявано от г-н Васил Лязев.

По отколешна традиция сънародниците ни от Цариград отиват в Одрин в първата неделя след Гергьовден, защото цяла седмица работят и не могат да присъстват на самия ден в празнуващия храм. При това десетилетия наред в Одрин нямаше български свещеник и той идваше заедно с другите българи само за неделната служба, посветена на паметта на св. великомъченик Георги.

Тази година по решение на Св. Синод на БПЦ службата в Одринския храм оглави Старозагорският митрополит Галактион. Той беше придружаван от двама свещеници-епархийски съветници и от архиерейските наместници на Свиленград и Казанлък. По време на службата пя сборен състав под ръководството на г-н Киряк Лязев, диригент на хора в цариградските ни църкви.

За св. литургия от Анкара беше отишъл в Одрин новият посланик г-н Бранимир Младенов, а от София - директорът на Дирекция "Вероизповедания" на МС проф. Иван Желев. Присъстваха генералният консул в Одрин г-н Ангел Ангелов и служители в нашето консулство, служители от Министерския съвет, Министерството на отбраната и членове на работната група от експерти, които подготвят реставрирането на втория българския храм в града, посветен на св. Константин и Елена, както и на българското гробище в Одрин..

Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3kduh 

Разпространяване на статията: