Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (6 Votes)
Нашите православни сънародници в Милано, Италия, през последните дни се активизираха в организирането на своята новоучредена църковна община "Рождество Христово". Те бяха поканили от България свещ. Ивалин Славов (Асеновград), който служи на 2 април в румънската църква в центъра на града и след това се срещна с учредителите на църковната ни община. На последвалото заседание на инициативния комитет са учредяване на БПЦОбщина било избрано църковно настоятелство.
В разговор с представител на портала ДвериБГ о. Ивалин сподели, че е бил въодушевен от желанието на българите в Милано и околностите да имат свой храм и църковен живот. Той предостави и част от текста на доклада си до митрополита с информация за стореното.

"Преди два месеца се получиха писма на инициативен комитет на православните българи от Милано, адресирани до Св. Синод на БПЦ, Дирекция “Вероизповедания” на МС, до Пловдивския митрополит Арсений, и до Западно- и Средноевропейския митрополит Симеон с молба там да се основе БПЦърковна община и се изпрати свещеник за духовното им обгрижване.

Чрез близки до семейството ми българи-емигранти в Милано бях поканен да участвам в избирането на църковно настоятелство, както и да се запозная с условията за дейност на бъдещата енория и с други въпроси, свързани с църковния живот там.

За целта уведомих своевременно митр. Симеон и той от своя страна направи необходимото пред румънския викариен епископ за Италия Преосвещени Силуан да се разреши да служа в тяхната църква в Милано на 2 април, неделя на св. Йоан Лествичник, и да се срещна там с нашите сънародници от града и околностите.

Още през първия ден, петък, се срещнах с генералния консул на Р. България в Милано г-н Иво Иванов, който беше известен от Дирекция “Вероизповедания” за пристигането ми. Запознах го с желанието на сънародниците ни да имат своя църква в този град, както и със свършеното дотук от тамошните българи и от останалите институции. Той на свой ред ме увери, че ще съдейства чрез правомощията си за образуване на БПЦО в Милано.

Събота беше ден за поклонение, както и за откриване и известяване на възможно повече българи за бъдещата среща, която се състоя в неделя в румънската църква “Santa Maria de la Vittoria”, бивша католическа църква. Заедно с богослова-специализант в Швейцария Димитър Арнаудов, който беше дошъл в Милано по повод инициативата за основаване на църковно настоятелство, се поклонихме пред мощите на св. Амвросий Медиолански, епископ на гр. Милано през 4 век, и измолихме от него подкрепа и закрила за довеждане на това дело до успешен край: в Милано да има българска църква, свещеник и църковен живот, както имат другите сестри-църкви. Защото братята румънци имат три църкви само в Милано, а и в храма, където служих, се черкуваха няколкостотин вярващи!

В неделя участвах в светата литургия, която се отслужи в румънската църква. Протойерей Траян Валдман след службата обяви на стотиците богомолци за срещата на българите и подчерта, че е много радостен за подетата инициатива и за това, че именно румънската църква се е удостоила да бъде домакин на тази първа среща на православните българи в Милано.

След обяд направихме заседание на инициативния комитет, на което беше избрано църковно настоятелство. По единодушното предложение и решение на участниците в събранието бях избран за председател на БПЦО. За мене това беше неочаквано, но, първо, хората искаха да имат свещеник за свой председател и, второ, засега те нямаха друг свещеник, когото да предложат и изберат. Останалите избрани църковни настоятели са също млади хора. Сред тях са и двама богослови.

По официални данни на италианската полиция българите в Милано са около три хиляди души, но по неофициални данни те са няколко пъти повече, защото в това число трябва да се прибавят както живеещите в предградията, така и онези с нелегален престой.

От ДвериБГ поздравяваме о. Ивалин Славов за ентусиазма му и за неговата готовност - по думите на Спасителя - като добър пастир да се грижи и за отдалечилите се от стадото овци.

Смятаме, че след всичко казано трябва на всяка цена да се подкрепи идеята на сънародниците ни. В тази връзка е нужно митрополит Симеон да направи постъпки за издействане на място за богослужение на бъдещата църковна община. Това може да бъде католически храм или капела, или пък друго подходящо помещение, където нашите сънародници да имат богослужение на своя език и да не се налага да ходят в храмовете на другите православни общности в Милано. Примерът на останалите имигрантски общности от други православни страни показва, че има такава възможност и готовност от страна на Католическата църква.

В съгласуваност с Дирекция "Вероизповедания" на МС Генералното ни консулство в града ще съдейства за осъществяване на връзка с кардинала на Милано и с другите власти, от които зависи действието на църковната ни община.

Както научи ДвериБГ, ангажираността на о. Ивалин с въпроса се дължи на молбата на негови познати емигранти. Но ако църковното му началство благослови, той е готов да отиде на служение в Милано. Осведомил се е, че има много нерешени въпроси във връзка с възможно служение на български свещеник там, но сънародниците го уверили, че ще съдействат с всички сили за решаването им.

Ние горещо се молим такива мисии сред разпръснатите по света наши сънародници да се множат, за да запазват те и по чуждите земи своята вяра и народностно чувство.


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3auyd 

Разпространяване на статията:

 

 

Нов проект

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

Какво представлява проектът?

За кого е предназначено изданието?

Kое прави това издание различно?

Как можете да помогнете:

Карикатура на седмицата