Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (4 Votes)
Alexii_01.jpgpope_benedict_XVI.jpgГлавата на римокатолическата църква папа Бенедикт XVI и главата на руската православна църква патриарх Алексий II изразиха надежда за сближаване на двете църкви, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.
Това пожелание се съдържа в писма, които папата и руският патриарх си размениха през февруари с посредничеството на френския кардинал и папски пратеник Роже Ечегарай.   Алексий II изпрати писмо на Бенедикт XVI на 22 февруари, за да му благодари за пожеланията за рождения му ден. В писмото папата беше повторил многократно отправяните по-рано призиви за по-голямо сътрудничество между Католическата и Православната църква.
В отговора патриарх Алексий II изразява убеждението си, че защитата на християнските ценности в съвременното общество трябва да бъде приоритет за двете църкви.
Покойният папа Йоан Павел II посети много православни страни през 27-годишния си понтификат, но така и не осъществи мечтата си да отиде в Русия, припомня АП. Алексий II продължава да твърди, че посещение на папата в Русия ще бъде възможно, само след като Католическата църква престане да привлича последователи в бившите съветски земи и когато бъде сложен край на дискриминацията, която според Москва съществува срещу православните християни в Западна Украйна.

БТА


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/3aurc 

Разпространяване на статията: