Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (12 Votes)

090В Русия през тези дни по 1 канал се излъчва многосериен игрален филм за Ванга, който по рейтинг може да се сравни само с футболните мачове. Филмът "Вангелия" може да се гледа от най-широката руска аудитория в праймтайма на телевизията. Главната героиня във филма е представена като светица - добра, кротка, трудолюбива и набожна - за разлика от представителите на Църквата. Нейният антипод е злобен духовник, който се опитва с лексика от 19 век да изгони бесовете от обладаното момиче (Вангелия като млада).

По този повод в руското светско и църковно общество започна бурна дискусия светица ли е българската пророчица. Руският портал Правмир събра гледните точки на различни руски духовници по темата:

Протодякон Андрей Кураев: "Аз имам мъжка шовинистична гледна точка към Ванга. През 1992 г. тя обеща, че България ще стане световен шампион по футбол. Тогава наистина Стоичков игра здраво в българския национален отбор и на четвърт финала те разгромиха германците. Но на полуфинала загубиха от бразилците. Разбирате, че моята мъжка душа не може да прости такъв позор на Ванга, на тази лъжепророчица. Така да излъже мъжкото сърце! Но тук няма нищо странно. Как започна тя? Вървяла си по улицата, никого не закачала... Изведнъж я връхлетял ураган, завъртял я и главата й се ударила в оградата. Когато дошла на себе си, ръката й била гипсирана, а в главата светло... Вие знаете, че Богът, в когото аз вярвам, Богът на Евангелието, не си търси апостоли и пророци. Не мога да си представя, че Христос стои на облаците и мисли: "Да имах още няколко апостоли... Да си намеря някого. Ето, онзи плешивия..." И бум, един метеорит по голото теме: "Здравей, Павле, ще бъдеш апостол". Това е кощунствено насилие над човека и над пророческото служение. Затова аз не мога да нарека по друг начин случилото се с Ванга, освен бесовска шега".

Прот. Димитрий Смирнов: "Когато от народа изчезва религията, както е казано, "свято място празно не остава", и идват бесовете. Услуга им оказва и телевизията, която превръща това в бизнес, подобен на наркотърговията, оръжието и порнографията. Особено страшно е, че с това се занимава Първият държавен канал. Ванга е обикновена магьосница, всичките й предсказания не струват и пукнат грош. Тя просто се е възползвала от своя недъг, знаейки, че сред народа винаги има особено отношение към болните. А тези, които са й помагали, са я превърнали в комерсиален проект... Свещеникът във филма е изобразен като пълен идиот. За тридесет години не съм виждал в живота такива идиоти. Разбира се, ако на зрителите се харесва да се потапят в такава черна и безпросветна глупост, нека гледат този сериал, но предупреждавам, че душевно здраве от това няма да придобият. Напротив, в ума им ще се запечатат неща, които са вредни за душата."

 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xy8c9 

Разпространяване на статията: