Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (10 Votes)

3Под надслова “Иконата – прозорец към Царството Божие” на 19 септември в Париж бе открита изложба на съвременна иконопис в Православния център към сайта Orthodoxie.com. Този център, открит през юни тази година от Негово Високопреосвещенство  митрополит Емануил от Вселенската патриаршия, бе представен на българската публика, благодарение на визита на представители от екипа на православния сайт “Двери.бг”.

Центърът има за цел да свидетелства за православието във френската столица, събирайки християни от различните поместни църкви, намиращи се там. По-този начин той дарява един пъстър, същевременно и единен облик на Православната църква, която не е разделена от езици и култури, а по-скоро – обогатена от тях. Един пример на това свидетелство е и настоящата изложба. В нея взеха участие седем съвременни иконографи и две ателиета по иконопис.

България бе представена достойно с двама творци: г-жа Веска Колева и презвитера Елена Карагеоргиева. Веска Колева донесе красотата и топлината на българската дърворезба в иначе дъждовния Париж, докато презвитера Елена Карагеоргиева, участник и куратор на изложението, в приветсвеното си слово подчерта, че тези прозорци към Божието царство имат за цел да споделят неземната радост, въплътена в лицата на светците, общуваши с Бога. Радост, която е превърнала унижението в слава, а смъртта – в живот, радост, която се запазва и преумножава единствено и само когато се споделя.

Изложбата ще продължи до 4 октомври, като в нейната програма са включени конференция (26 септември) за смисъла на православаната икона, която ще бъде координирана от г-жа Елен Блере, участник в изложението, както и концерт на хора при Руската православна семинария в Париж, който ще се състои на 3 октомври, ден преди края на изложбата.

Отец Живко Панев и г-жа Елен Блере:

21

11


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xy86k 

Разпространяване на статията:

 

104436362 555801255082665 8408151784969210671 n

[Какво представлява проектът?] [За кого е предназначено изданието?] [Kое прави това издание различно?] [Как можете да помогнете:]