Мобилно меню

4.4666666666667 1 1 1 1 1 Rating 4.47 (15 Votes)

P1160799На 25 септември 2013 г. в австрийския град Грац се откри четвъртата консултация на богословските факултети от цяла Европа в рамките на инициативата за сътрудничество между школите на висшето християнско богословско образование, известна като „Процесът от Грац“. В нея участват около 50 университетски преподаватели от православни, католически и протестантски богословски школи в Европа. Работата на консултацията, която ще продължи до събота, е съсредоточена около темата: „Човешкият образ по време на криза – стопански, психологически и социални предизвикателства“. Целта е да се откликне на ширещите се случаи на накърняване на човешкото достойнство в днешната европейска среда заради завист, агресия, нетолерантност и социална несигурност, като се проведе интердисциплинарно обсъждане между психолози, прависти, икономисти и богослови. Като лектори и участници са поканени известни богослови и християнски социолози и психолози, прависти, в това число и епископ от Сиро-яковитската църква в Сирия и от Католическата църква в Бурунди, Африка. Заседанията се водят на английски и немски език.

В израз на уважение към дейността на този висок научен форум участниците в него ще бъдат приети както от губернатора на област Щирия, така и от кмета на Грац.

От българските богослови в четвъртата консултация участват деканът на Православния богословски факултет на Великотърновския университет „Св. Кирил и Методий“ доц. д-р Димитър п. Маринов Киров и главният асистент в БФ на СУ „Св. Климент Охридски“ д-р Андриан Александров, както и членът на организационния комитет на консултацията проф. д-р Иван Желев Димитров.

На снимките: горе - проф. Майра Блайт, британски богослов от Оксфорд, представя темата на консултацията;

долу: проф. Ханс-Фердинанд Ангел, декан на Католическия богословски факултет в Грац, представя лектора д-р Симон Нтамвана, католически архиепископ на Бурунди:
P1160803

  Част от участниците в консултацията:

P1160814

Снимки: Двери.бг


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xydpq 

Разпространяване на статията: