Мобилно меню

5 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (5 Votes)

photo verybig_1119548Снощи папа Франциск пристигна в Бразилия, за да присъства на Международните дни на католическата младеж. Огромни тълпи посрещнаха папата при пристигането му в Рио де Жанейро, подлагайки на изпитание охраната му. Светият отец обиколи улиците в центъра на града. За да го видят, някои се бяха покачили по дървета, автобусни спирки и будки за вестници. Хиляди бяха излезли на балконите си и дори по прозорците на небостъргачите.

На летището той беше посрещнат от бразилския президент Дилма Русеф.

По време на официалната церемония за посрещането по-късно в губернаторския дворец Гуанабара демонстранти влязоха в сблъсък с полицията, но гневът им беше насочен срещу управниците, а не срещу папата, предаде Асошиейтед прес. Те протестираха срещу разходите от 53 милиона долара за папската визита. Над 15 хиляди полицаи и военнослужещи са мобилизирани за осигуряване на реда по време на мероприятието на католическата църква в града.  

Група хомосексуалисти организира "гигантска колективна целувка", а феминистки протестираха с голи гърди. Полицията разпръсна със сълзотворен газ демонстрантите, след като по силите на реда беше хвърлен коктейл Молотов. 

В речта си при пристигането папата спомена неотдавнашните протести в Бразилия и призова: "Моля всички да проявят разбиране един към друг и ако е възможно - съчувствие, необходимо за установяване на приятелски диалог".

Миналата седмица стана ясно, че светият отец е предприел мерки за затягане на финансовата дисциплина във Ватикана. Папа Франциск е учредил специална комисия, която ще отговаря за модернизация на структурите на Ватикана и за контрол на финансите на светия престол, се съобщава в комюнике, цитирано от Интерфакс.

Сред основните задачи на комисията са преструктуриране и модернизация на съществуващите органи и по-прецизно планиране на дейностите на цялата администрация на Ватикана. Освен това специалистите на комисията ще консултират високопоставените служители на Ватикана за това, как “да се избегне нецелевото използване на икономическите ресурси, както и да се увеличи прозрачността” на тяхната дейност. Експертите на комисията ще се отчитат директно на папата.

Това е поредната структура, която папа Франциск създава за контрол върху финансите на Ватикана. В края на юни той учреди комисия, която да разследва дейността на т. нар. "Банка Ватикана" след серия скандали около тази институция. 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xrw6r 

Разпространяване на статията: