Мобилно меню

4.75 1 1 1 1 1 Rating 4.75 (16 Votes)

gruppenbild2013От миналия понеделник, 15 юли, дейността на Източноцърковния институт на Немската епископска конфереция се пренесе от Регенсбург, Бавария, в гр. Падерборн, Вестфалия, Централна Германия. Там вече се обучават на немски език девет стипендианта от източните църкви – 3 от България, 2 от Беларус, по 1 от Грузия, Сърбия, Украйна и 1 сирояковит от Сирия. Така без сътресение продължава тази много полезна за православните църкви дейност за повишаване на езиковото и научното равнище на клирици и богослови.

На 19 юли 2013 г. в аулата на духовната семинария (за разлика от нашите семинарии, които са средни духовни училища, там се обучават вече завършилите богослови, които се готвят за клирическо служение - б. р.) на римокатолическия диоцез в Падерборн стана официалното „предаване на щафетата“ от досегашните директори на регенсбургския институт д-р Алберт Раух и д-р Николаус Вирвол на директора на института „Йохан-Адам Мьолер“ в Падерборн, който институт е продължител на дейността на Източноцърковния институт в Регенсбург. За тържеството бяха дошли официални лица на Римокатолическата църква в Германия, включително и председателят на Икуменическата комисия на РКЦ в Германия, епископът на Магдебург проф. д-р Герхард Файге, други клирици, професори. На двамата досегашни директори бяха връчени високи отличия като признание за приноса им в развитието на отношенията с православните църкви. Сред почетните гости бяха някогашни стипендианти от различни страни.

DSC00784В панелна дискусия за важността на тази възможност за специализации в Германия с помощта на РКЦ в Германия участваха двамата досегашни директори, прелатите Раух и Вирвол, проф. Иван Ж. Димитров от София и проф. Андрей Данилов от Минск.

Беше изтъкнато развитието на православното богословие благодарение на десетките православни учени, завършили или специализирали и докторирали в Германия. За изминалите близо 50 години от съществуването на института в Регенсбург през него са минали около 700 души от източните църкви – клирици и миряни. Сред клириците има патриарси, архиереи, професори. Числото на българите, обучавали се в Регенсбург, е 84 души, като от тях няколко са архиереи, други са свещеници, професори и преподаватели в духовните семинарии.

Сегашните трима български богослови, стипендианти в Падерборн, са възпитаници съответно на университетите в София, Велико Търново и Пловдив, като първите двама са изпратени от Старозагорския митрополит Галактион. Те се обучават в ускорен курс по немски език към университета в Падерборн и от летния семестър на идната учебна година ще имат възможност да започнат магистратура по желана специалност, споделиха българите за Двери.бг.

На първата снимка: Първите стипендианти в Падерборн, сред които са и българите Любен Левенов, Цветан Атанасов (страничните от тримата клекнали) и Емил Петров (по средата прав, с лентата през гърди).


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xrwkd 

Разпространяване на статията: