Мобилно меню

4.5294117647059 1 1 1 1 1 Rating 4.53 (17 Votes)

126223.pДнес Негово Светейшество Българският патриарх Неофит освети и положи основен камък за български храм в Москва, посветен на св. Киприян, Киевски митрополит.

Изграждането на църквата, която е част от Програмата за строителство на 200 храма в руската столица, е по молба на Българската православна църква. Изпълнител на строежа е българската фирма “Главболгарстрой”. Голяма част от енориашите на новия храм ще са българи, живеещи в тази част на Москва.   

Патриарх Неофит бе посрещнат на строителната площадка с хляб и сол от духовници, политици, изпълняващия длъжността български посланик в Москва, пълномощен министър Цветан Ночев, българи, живеещи в руската столица.

В богослужението, оглавено от патриарх Неофит, взеха участие Ловчанският митрополит Гавриил, Тихвинският епископ Мстислав, архим. Филип (Василцев), предстоятел на руската църква в София, българският представител в Москва архим. Теоктист и др.

След тържественото богослужение Българският патриарх се обърна с приветствено слово към събраните. “Благодаря на патриарх Кирил за предоставената възможност да положим основен камък за храм в чест на нашия съотечественик Киевския митрополит Киприян. Този забележителен йерарх заема важно място в историята на Църквата – той успя да обедини руските земи, да стане богомъдър духовник, носител на всяко целомъдрие и велик книжовник, създал духовен мест между Русия и България. Божият промисъл го постави за служение във вашата страна, където неговите таланти дадоха обилни плодове. Най-добре се е изказал за него Киевският митрополит Григорий Цамблак: ”Нашето отечество го откърми, на вас Бог ви го дари”.

Патриарх Неофит пожела на новата енория да стане “истинска крепост на православната вяра, връзка между двата народа, символ на единството на двете Църкви”. Той благодари на благодетелите, подпомагащи издигането на новия храм. 

Днес българската делегация, водена от Негово Светейшество патриарх Неофит, беше приета от руския патриарх Кирил в официалната синодална резиденция в Даниловския манастир в Москва.

Също в днешния ден президентът на Русия Вл. Путин прие Руския патриарх Кирил заедно с главите на всички църкви, които са на честванията в Москва.

По материали на Патриархия.ру

2VAR 3641-12002VSN 7280-1200

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Кратък адрес на настоящата публикация: https://dveri.bg/xrwhy 

Разпространяване на статията: